Türk-İş'ten asgari ücret savunması

ANKARA (ANKA)- Türk-İş'in asgari ücrettin belirlenmesinde muhalefet şerhi koymaması eleştirilerine yanıt veren Asgari Ücret Tespit Komisyonu İşçi Temsilcisi ve Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, "Bundan önceki yıllarda olduğu gibi belirlenen rakama sadece muhalefet şerhi koyup geri çekilmek yerine, pazarlık ederek, öngörülen rakamın da üzerine çıktık" dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu İşçi Temsilcisi ve Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, Türk-İş'in asgari ücrette muhalefet şerhi koymaması eleştirilerine yanıt verdi. Asgari ücretin belirlenmesinde diğer yıllardan farklı olarak alınan karara muhalefet şerhi koymadıklarını belirten Türkel, bu durumun Türk-İş'in "arka bahçe" yakıştırılmalarının ispatı olarak gösterildiğini kaydetti. Türkel, bunun sıradan ve kolaycı bir yaklaşım olduğunu ifade etti. Türkel, "Bundan önceki yıllarda olduğu gibi belirlenen rakama sadece muhalefet şerhi koyup geri çekilmek yerine, demokratik bir şekilde tartışılmasını, pazarlık edilmesini ve hatta öngörülen rakamın da üzerine çıkılmasını sağladık" dedi.

Reklam
Reklam

-"ORTAYA ÇIKAN ÜCRET TÜRKİYE'NİN GERÇEKLERİNİ YANSITMIYOR"
Ortaya çıkan ücrettin Türkiye gerçekleri karşısında arzu edilen, ideal ücret olmadığını söyleyen Türkel, Türk-İş'in had safhada yaşanan yoksulluk sorununun ilacı olabilecek bir ücrete imza atmadığını bildiğini kaydetti. Kararın üstten gelen dayatmacı yöntemle kabul yerine taraflar arasında demokratik olarak tartışılmasını sağlamak ve karar verici mekanizmada belirleyici olmanın yeni bir kazanım olduğunu vurgulayan Türkel, "Bu durumda, asgari ücret belirlemelerinde demokratik pazarlık yöntemini açan bu yeniliği getirmenin mi, yoksa her yıl olduğu gibi sadece muhalefet şerhi koyup, kararı belirleme hak ve yetkisini hükümete terk etmenin mi sınıfsal çıkarlara daha uygun düştüğünü" sordu.

Sorumluluğu üstlenmeden, sadece dışarıdan dayatılan kararlara şerh koyarak, boyun eğerek, hak elde etme yönteminin yanlış olduğuna inandıklarının altını çizen Türkel, Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmasını da aynı ilkesel anlayış çerçevesinde yürüttüklerini belirtti. Türkel, "Hakkımızda yapılan haksız ve yanlı yorumlar bizi doğru bildiğimiz yolda ilerlememizi engellemeyecektir" dedi. (ANKA)

Reklam
Reklam