Türk-İş'ten Fransa'daki yasa teklifine tepki

Ankara (AA)- Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, ETUC Genel Sekreteri John Monks'a mektup göndererek, Fransa Parlamentosu'nda "sözde Ermeni soykırımını inkar etmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin ele alınmasına tepki gösterdi.

Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri John Monks'a gönderdiği mektuba yer verdi.

Kılıç, mektubunda, Fransız Parlamentosu'nda söz konusu yasa teklifinin 12 Ekim 2006'da oylanmasının beklendiğini anımsatarak, yasanın onaylanması halinde
sözde Ermeni soykırımını inkar edenlerin 40 bin avro para cezası ve 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacaklarını ifade etti.Mektubunda, Fransa'da 300 bin Ermeninin yaşadığını ve 2007 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağını belirten Kılıç, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Siyasi çıkarlar uğruna başka bir ülkenin onurunun zedelenmesi kabul edilebilir bir tutum değildir. Türkiye'de Türk Ceza Yasası'nın 301. maddesi nedeniyle sorun çıkaranların, Avrupa'nın temel prensiplerinden biri olan 'ifade özgürlüğü' ilkesini göz ardı etmeleri, açık bir çifte standarttır.
İkinci Dünya Savaşı, Fransa'nın sömürgesi Cezayir'de meydana gelen olaylar ve Fransız hükümetine karşı yapılan soykırım suçlamalarına 'geçmişi tarihçilere bırakalım' şeklinde cevap veren Fransız hükümeti, sözde Ermeni soykırımı iddiası ile ilgili tarihi ise kendi parlamentosunda yazdırmayı uygun bulmaktadır."Bunun yanı sıra Fransa'nın, Avrupa Komisyonu'nun talebi olmamasına rağmen, Türkiye'nin AB'ye girebilmesi için sözde Ermeni soykırımını kabul etmesi gerektiğini ifade ettiğini belirten Kılıç, şunları kaydetti:

"Fransa başta olmak üzere diğer AB ülkeleri parlamentoları tarafından yapılan söz konusu girişimler Türk toplumunun tepkisini çekmekte ve AB karşıtı grupların savlarını kuvvetlendirmektedir.

Bu durumda AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn'in ifade ettiği 'tren kazası' kaçınılmazdır."

Reklam
Reklam