Türk-İş'ten kıdem tazminatı resti: Hayatı durduracak eylemlerle cevap veririz

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, kıdem tazminatı konusunda kendilerine yansıyan bir çalışma olmadığını belirterek, "Eğer bundan...

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, kıdem tazminatı konusunda kendilerine yansıyan bir çalışma olmadığını belirterek, "Eğer bundan sonra gündeme gelirse kırmızı çizgilerimiz belli. Hayatı durduracak eylemlerle cevap veririz." dedi.
Liman İş’in 17. Olağan Genel Kuruluna katılan Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, kıdem tazminatı, hükümetle bu hafta uzlaşmaya varılan 2821 sayılı sendikalar kanunu ve sendikaların sorunlarıyla alakalı açıklamalarda bulundu. Kumlu, kıdem tazminatı konusundaki kırmızı çizgilerinin kazanılmış haklar olduğunu belirterek, “Aynı hakların hem şuanda çalışanlar için hem de yeni sigortalı olacaklar için muhafaza edilmesidir. İtirazımız, her hangi bir modelle bu hakların geriye götürülmesi, budanmasına yöneliktir. 50 yıldır buna izin vermeyen Türk-İş bundan sonra da vermeyecektir. Eğer böyle bir adım atılacak olursa da bunun cevabını hayatı durduran eylemlerle alacaklardır.” dedi.
İstihdam ve işsizlik sorununa çözüm getirirken, geçmiş dönemde gündeme getirilmiş ancak işçi tarafından kabul edilmeyen esneklik, kıdem tazminatı, özel istihdam büroları, bölgesel asgari ücret, işsizlik sigortası fonu konularının yeniden gündeme taşınmaması gerektiğini savunan Mustafa Kumlu, eğer işsizliğe çözüm olarak çalışan hak ve çıkarlarına göz dikilirse bunun bedelinin olacağını belirtti. Kıdem tazminatı konusunun dillerden düşmediğini, her gün bir bakanın açıklama yaptığını ve her açıklamadan sonra fırtınaların koptuğunu aktaran Kumlu, bu konunun değişikliklerin alıştırılmak istendiği için konuşulduğunu savunarak, kendilerinin buna alışmayacağını ve bundan vaz geçmeyeceklerini bildirdi.
Kendilerine kıdem tazminatıyla alakalı olarak yansıyan bir çalışmanın olmadığını vurgulayan Kumlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüşmelerinde de bakanın kendilerine konunun gündemde olmadığını ifade ettiğini söyledi.

Reklam
Reklam

SENDİKALARA RADYO, TELEVİZYON KURMA HAKKI
Önceki gün üçlü danışma toplantısında 2821 sayılı sendikalar konusunda yapılması gereken değişikliklerle ilgili hükümetle uzlaşmaya vardıklarını dile getiren Türk-İş Başkanı Kumlu, şöyle konuştu:
“2821 sayılı yasada yapılan en önemli değişikliklerden biri, sendikaya üyelik ve ayrılmada noter şartının kaldırılmasıdır. İş kolları 28’den 18’e indirilmiştir. Aynı iş kolunda farklı işverene bağlı olarak çalışan işçiye birden fazla sendikaya üye olma hakkı getirilmiştir. Sendikaların denetiminde yeminli mali müşavirler yetkili kılınmıştır. Hapis cezası adli para cezalarına dönüştürülmüştür. Sendikaya üye olma yaşı 16’dan 15’e düşürülmüştür. Sendikalara radyo ve televizyon kurma imkanı sağlanmıştır. Bu ve daha birçok hükmün yer aldığı 33 maddelik taslak teknik çalışmaların ardından kamuoyuna açıklanacak.”
Bunun bir uzlaşma metni olduğunu yineleyen Kumlu, bu uzlaşmanın sağlanabilmesi için uzun yıllar çalıştıklarını belirterek, uzlaşma sağlanabilmesi için Türk-İş, Hak-İş, DİSK, İşverenler ve Hükümet asgari müştereklerde bulunduğunu, atılan adımın büyük bir adım olduğunun altını çizdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz