Türk-İş'ten kriz reçetesi

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, "ekonomik krizin panzehirinin sosyal devletin inşası ve bunun ilk adımlarından birisinin de asgari ücretin vergi dışı bırakılması" olduğunu vurguladı.

Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası'nın (TEKSİF) Başkanlar Kurulu toplantısında konuşan Kumlu, dünyada siyasal alanda başlayıp giderek tüm sektörleri etkileyen ekonomik krizin Türkiye'ye de yansımaya başladığına işaret etti.

Kumlu, Türk-İş'in "Krize Karşı Emek Masası"na gelen bilgilere dikket çekerek, kriz nedeniyle 5 bin 817, doğal gaz ve elektrik zamlarının etkisiyle 18 bin 281 olmak üzere son bir yılda toplam 24 bin 98 işçinin işini kaybettiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Krizden en çok etkilenen iş kollarından birinin tekstil olduğunu belirten Kumlu, küresel krizin, Çin istilası nedeniyle bıçak sırtında duran tekstil sektörüne büyük bir darbe indirdiğini vurguladı. Kumlu, TEKSİF tarafından derlenen bilgilere göre, kayıt dışı dahil en az 200 bin tekstil ve konfeksiyon işçisinin işini kaybettiği, kapanan fabrika ve atölye sayısının ise ilk tespitlere göre bin 500 civarında olduğu bilgisini verdi.

İşsizleştirme intihardır

Dünyayı saran krizin temel nedenini, "sosyal devlet politikalarından uzaklaşılmasının bedeli" olarak açıklayan Kumlu, "krize karşı atılacak adımları" şöyle dile getirdi: "Bu dönemde işsizleştirme sistem açısından bir intihardır. Krizden çıkışın yolunu işçileri işten çıkarmakta bulan işverenlerimiz büyük hata yapmaktadır. Dönem, işsizleştirme değil, istihdamı geliştirme dönemidir. Bu nedenle İş Kanununun iş güvencesine ilişkin yetersiz kalan hükümleri derhal gözden geçirilmeli, 'çalışılan süre, iş yerindeki işçi' gibi sınırlamalar işçi lehine genişletilmelidir.

Reklam
Reklam

Kriz, sosyal devletin tahribi sonucu ortaya çıkmıştır. Bu krizin panzehiri sosyal devletin yeniden ve daha güçlü inşasıdır. Yapılması gereken satın alma potansiyeli en yaygın kesimi oluşturan işçi, memur, emekli, çiftçi yani dar gelirli halkın yaşam koşullarını iyileştirmek, alım güçlerini artırmak dolayısıyla iç talebin artırılmasını sağlamaktır.

Asgari ücret 1 ocak 2009 itibariyle yenilenecektir. Bu yenilenme bir fırsat olarak görülmeli, krizin aşılabilmesi için asgari ücret 4 kişilik bir ailenin geçimini sağlayabilecek şekilde tüm ülke için tek rakam olarak
belirlenmeli ve her şeyden önce vergi dışı bırakılmalıdır. "

Krizi karşı alınacak tedbirler

Kumlu, gerekli tedbirlerin alınmaması halinde gelecek yıl krizin derinleşerek artacağını ifade ederken, Türk-İş'in krize karşı alınabilecek diğer tedbir önerilerini ise şöyle sıraladı:

* Kayıt dışı ekonomi kayıt altına alınmalıdır. Kayıt içinde dönen bir ekonomi, krizin aşılabilmesinde önemli bir yer tutacaktır.

* İşsizlik sigortasının amacı dışında kullanılması bir yana, bu fondan yararlandırılma süresi ve miktarı artırılmalıdır.

Reklam
Reklam

* Özelleştirme uygulamaları derhal durdurulmalıdır.

* Özel sektörü desteklerken, istihdamı genişletecek projelere öncelik verilmelidir.

* Kamu kurum ve kuruluşlarının personel ihtiyacı bekletmeden giderilmeli, emekli olanların yerine derhal yeni personel istihdam edilmelidir.

* İşverenler, esnaf ve sanatkarlar kredi faizlerinin düşürülmesini, borçlarının ve faizlerin yeniden yapılandırılmasını istemektedir. Bu talep karşılanmalıdır.

* Bu kesimleri harcamaları ile besleyen çalışanların tüketici kredileri ve borçları için rahatlatacak düzenlemeler de yapılmalıdır.

* Şu ana kadar çalışan işçilerin dışında ek istihdam yaratan işletmelerin sigorta primlerinin en az bir yıl için kamu tarafından üstlenilmesiyle, işsizlik sorununun çözümünde önemli bir adım atılmış olacaktır.

* Doğal gaz zammı geri alınmalı elektrik ve doğal gaza yeni zam yapılmamalıdır.