Türk Kadınına Seçme Ve Seçilme Hakkının Tanınmasının 79. Yıl Dönümü

DENİZLİ (AA) - AK Parti Denizli Milletvekilleri Nurcan Dalbudak ve Mehmet Yüksel, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 79.

AK Parti Denizli Milletvekilleri Nurcan Dalbudak ve Mehmet Yüksel, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 79. yılı dolayısıyla mesaj yayımladı. Dalbudak, mesajda, Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının, birçok Avrupa ülkesine göre çok daha önce gerçekleştiğini belirtti. Fransa ve İtalya’da 1946 yılında kadına verilen seçme ve seçilme hakkının İsviçre'de ise 1971'de verildiğine işaret eden Dalbudak, şunları kaydetti: "Ülkemizde ilk olarak 18 kadın milletvekili 1935 yılında yapılan seçimlerde artık mecliste yerini almıştır. Bugün bu oran 2011 yılında yapılan seçimlerde 78 kadın milletvekili ile yüzde 14,2'ye ulaşmıştır. Cumhuriyet'imizin ilk yıllarında kadınlarımıza verilen seçme ve seçilme hakkında uygulama noktasında yaşanan bazı sıkıntılar bu sayının istenilen seviyeye gelememesinde etkendi. Herkesin bildiği gibi on dört yıl önce yaşanmış bazı acı hadiseler de bunun en bariz örneğidir. Artık Türkiye yasakların kalktığı, özgürlüklerin sonuna kadar yaşandığı bir Türkiye'dir." AK Parti Denizli Milletvekili Yüksel de dünya siyasi tarihinde kadınların seçme ve seçilme hakkına kavuşmasının zorlu bir sürecin sonucunda elde edildiğini ifade etti. Atatürk başta olmak üzere cumhuriyetin kurucu kadrosunun, kadın haklarına büyük önem verdiğini dile getiren Yüksel, "AK Parti'nin kadınlara verdiği değer, son dönem parlamentolarında kadınların sayısının artırılması konusunda gösterdiği gayretle daha da açıkça ortaya konmuştur. Kadınlar ekonomiden eğitime, sağlıktan sanata birçok alanda önemli başarılar sağlamıştır. Kadınlarımızın yer aldığı her alanda nezaket ve zarafet mutlak kaçınılmazdır" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: