"Türk kadınları barikatlara yönelebilir"

LONDRA(ANKA) – Financial Times gazetesi, yeni anayasanın ilk taslağının, kadınların korunma ihtiyacından söz eden 9. maddesinin kadın haklarını savunan grupları çileden çıkarttığına dikkat çekerek bu maddenin korunması halinde "Türk kadınları, barikatlara yönelebilir" ifadesini kullandı.
Financial Times gazetesi, "Kadınlar, Ankara'nın ‘koruma' fikrini reddediyor" başlıklı, Vincent Boland imzalı haberinde yeni anayasanın ilk taslağının, kadınların "özel korunma" ihtiyacından söz eden 9. maddesinin yarattığı sert tepkilere dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Türkiye'de kadınların oy hakkını 1934 yılında Fransa'dan 10 yıl önce elde ettiğini anımsatan gazete, şimdiye kadar benimsenen tüm anayasaların erkek kadın eşitliğini teyit ettiğini belirterek "Ancak Türk kadınları, barikatlara yönelmek üzere olabilir" ifadesini kullandı.

Söz konusu maddenin kadınların, yaşlılar, çocuklar ve engelliler ile birlikte "özel korunmaya" ihtiyacı olan bir grup olarak gösterdiğine işaret eden gazete, "Bir kadının da dahil olduğu, altı kişilik anayasa hazırlama komitesinin böyle bir öneriyi dikkate alması bile kadın gruplarını çileden çıkarttı" görüşünü dile getirdi.

Financial Times, AKP hükümetini, "kökleri siyasi İslam'da" olan, "sosyal muhafazakar" olarak nitelendirdi ve partinin seçmen desteğini daha çok eğitim sistemi dışındaki sorumluluk taşıyan görevlerin hemen hemen tümünün erkekler tarafından yürütüldüğü Anadolu'daki küçük kasabalarından aldığı yorumunu da yaptı.

-"TEPKİLER NEDENİYLE HÜKÜMET 9. MADDEDEN VAZGECEBİLİR"
Yarattığı tepki nedeniyle hükümetin söz konu maddeden vazgeçebileceğini kaydeden gazete, hükümetin de üç yıl önce büyük tepki üzerine, kadınların korunması girişimi olarak gösterilen zinanın cezalandırılması konusunda geri adım attığını anımsattı.
Ancak, hükümetin böyle bir maddeyi dikkate almaya istekli olabileceği fikrinin, başka "alarm" zillerinin çalınmasına neden olduğunu öne süren gazete, ODTÜ'nden siyaset bilimcisi Feride Acar'ın söz konusu maddenin, AKP'nin "Dar sosyal vizyonunu Türkiye'ye empoze etmeye yönelik daha geniş gündemi ile uyumlu olduğu"nu söylediğini yazdı.

Reklam
Reklam

Financial Times de, Türkiye'de kadınların, siyaset, diplomasi, edebiyat, sanat, iş dünyası ve üniversitelerde işgal ettiği yüksek mevkilere dikkat çekti ancak Acar'ın kadınların durumunun kötüleştiği görüşüne de yer verdi.
Hükümetin, namus cinayetleri, kızların eğitimi gibi alanlarda önlemler aldığını da belirten gazete, ancak AKP'nin, "profesyonel kadınları rol modeli olarak" sunmadığı, partinin en üst düzeydeki görevlerinde kadın bulunmadığı, hükümetinde sadece bir kadın bakanın yer aldığı eleştirilerine de dikkat çekti.
İngiliz gazetesi, iki hafta içerisinde AKP'nin ne gibi bir anayasa taslağını sunmak istediğinin belli olması beklendiğini belirterek "Eğer 9. madde, ilk şekli ile korunursa bakanlar, sert bir mücadeleyi bekleyebilir. Kadın haklarını savuncuları, böyle bir önlemin eşitlik davasını bir asır geri iteceğini ve hiçbir zaman kabul edilmeyeceğini söylüyorlar" diye yazdı.