İSTANBUL (İHA) - Schering Alman İlaç tarafından Türk kadınlarının menopoza bakışı ve menopoz tedavi yöntemlerine yaklaşımlarını anlamak amacıyla 19 ilde bin 7 kadın üzerinde gerçekleştirilen "Türk Kadınları ve Menopoz Araştırması"nın sonuçları açıklandı.
43-58 yaş grubu menopoz dönemindeki kadınların sağlıklarına gereken özeni göstermediklerini ve bilinçli hareket etmediklerini ortaya koyan araştırma, AC Nielsen tarafından Ağustos-Eylül 2004 tarihleri arasında menopoza girmiş, 43-58 yaşları arasında bin 7 kadın üzerinde gerçekleştirildi. Türkiye'de 43-58 yaş arası kadınların yüzde 72'sinin menopozda olduğunu gösteren araştırmaya göre, ortalama menopoza girme yaşı 45.8 olarak belirlendi. Menopoza daha erken yaşta girenler (43-47) daha çok C1, C2 grubu, İç Anadolu ve Ege bölgesi ve kentsel kesimden kadınlardan oluşuyor. 48-52 yaş arası menopoza giren kadınlar ise, AB ve DE grupları, Akdeniz, Karadeniz Bölgesi ve kırsal kesimden, 53-58 yaşında menopoza giren kadınlar ise AB ve DE gruplarından ve Karadeniz Bölgesi'nden oluşuyor.
Araştırma sonuçlarına göre, kadınların yüzde 71 gibi büyük çoğunluğunun menapozu doğru tanımlarken, yüzde 13'ünün ise menopoz döneminde olmalarına rağmen tanımını tam olarak bilmedikleri ortaya çıktı. Uzmanlar, menopoz döneminde yaşanan şikayetlerin; 43-47 yaş arasında stres, uykusuzluk ve kilo alımı problemleri, 53-58 yaş arasında gerginlik, kolay sinirlenme, kemik ağrıları ve kemik erimesi olarak öne çıktığını belirterek, "AB grubu bu dönemde sıkıntı yaşamadıklarını söylemelerine rağmen, sıkıntılar kendilerine sayıldığında bu problemleri yaşadıklarını; ancak bunların menopozdan kaynaklandığını bilmediklerini dile getirmişlerdir. C2 grubu tüm bu sıkıntıları yaşadığını dile getirmiştir. Menopoz şikayetlerinin en az yaşandığı bölge Marmara, en çok yaşandığı bölge ise Doğu Anadolu Bölgesi olarak belirlenmiştir" dedi.
Araştırma kapsamında kadınlara "Hormon destek tedavisini biliyor musunuz?" sorusu yöneltildiğinde kadınların yüzde 79'unun bilmediğini, yüzde 11'inin bildiğini, yüzde 10'unun ise duyduğunu; ama ne olduğunu hatırlamadıklarını söylediği belirtildi. İlaç kullanımı sorulduğunda ise araştırmaya katılan kadınların yüzde 15.3'ü menopoz için bir ilaç kullandıklarını belirtti. Ancak kullanılan bu ilaçların büyük bir kısmı, menopozun 1. tedavisi olarak kabul edildi. Kalsiyum ilacının yüzde 10.7, osteoporoz ilaçlarının yüzde 3 oranında kullanıldığı saptandı. Hormon destek tedavisinin olumlu yönlerinin kadınlar tarafından yeterince bilinmediğinin ortaya konulduğu araştırmada, kadınların yüzde 51.2'si hormon destek tedavisinin faydalarını bilmediğini kaydetti. Yüzde 12.1'inin olumlu bir yönü olmadığına inandığının tespit edildiği araştırmaya göre, kadınların yüzde 17.2'si depresyonu önlediğini, yüzde 18.6'sı osteoporoz riskini azalttığını, yüzde 13.8'i ağrıları azalttığını, yüzde 4.8'i stresi engellediğini ve yüzde 12.9'u uykusuzluğu engellediği dile getirdi.