Türk Kavimleri Afganistan Siyasetinde Arzu Edilen Düzeyde Etkili Olamadı

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Danışmanı Fazıl Ahmet Burget, siyasi potansiyelleri çok güçlü olmasına rağmen Türk...

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Danışmanı Fazıl Ahmet Burget, siyasi potansiyelleri çok güçlü olmasına rağmen Türk kavimlerinin Afganistan siyasetinde arzu edilen düzeyde etkili olamadığını söyledi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde “Afganistan’daki siyasi rekabetlerde Türk kavimlerinin yeri” konulu konferansa katılan Burget, Afganistan’ın bulunduğu bölgedeki jeopolitik önemine dikkat çekti. Ancak, Burget, Türkiye’de Afganistan’a bakış açısının akademisyenlerin değil popüler ve ticari gazetecilerin eserleri aracılığıyla şekillendiğini belirten ve bunun da Afganistan ile ilgili gerçeklerin anlaşılmasında hatalara sebep olduğunu vurguladı. Burget, bir Türk kavmi olan Kırgızlar’ın, batılı çalışmalarda ‘Pamiri’ olarak belirtilmesini buna bir örnek olarak gösterdi.

Reklam
Reklam

Afganistan’daki Özbekler, Türkmenler, Kırgızlar ve diğer Türk toplulukları arasındaki parçalanmışlığın, Türkler’in bu ülke siyasetinde daha etkin bir rol oynamasını engellediğini kaydeden Burget, Türk kavimlerinin geçmişte ve günümüzde Afganistan siyasi hayatına yaptıkları etkileri, siyasi tutumlarını ve kurdukları partileri dikkat çekti. Burget, siyasi potansiyelleri çok güçlü olsa da; sosyal bütünlük sağlayamamaları, kabilecilik ve ailecilik anlayışını sürdürmeleri, Afganistan Merkezi Hükümeti’nin de teşvikleriyle kendi aralarında çok küçük parçalara ayrılmaları ve kısmen mezhep faktörü nedeniyle Türk kavimlerinin Afganistan siyasetinde arzu edilen düzeyde etkili olamadığını kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: