Türk Kızılayı Bölge Toplantısı

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, ithal edilen kan ilaçlarını Sağlık Bakanlığı ile kuracakları...

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, ithal edilen kan ilaçlarını Sağlık Bakanlığı ile kuracakları plazma fraksinasyon fabrikasında üreteceklerini söyledi.

Akar, Türk Kızılayı Adana Şubesi tarafından Seyhan Oteli’nde düzenlenen bölge toplantısında, kan bağışına dikkat çekerek, “Kanın yapayı yok. Bir ilaç alarak kansızlığınızı gideremiyorsunuz. Bunu halkımıza anlatmak bunun çaresinin ancak kan bağışıyla karşılanabileceği gerçeğini benimseterek, güvenli, düzenli kan veren donörleri elde etmek hedefimiz. Bu bakımdan Türk Kızılay Adana Şubesi liderliğinde başlatılan kan toplama kampanyası çok güzel bir meyve vermiştir” dedi.

Reklam
Reklam

Kan ürünleri imalatıyla ilgili Sağlık Bakanlığı ile çalışma başlattıklarını belirten Akar, “Kandan trombosit, eritrosit ve plazma elde edilir. Bu plazmadan kan ürünleri yapılır. Bizde plazma fraksinasyon fabrikası kuruyoruz. Türk Kızılay’ı da bu fabrikanın kurucu ortağı niteliğinde tüm plazmasını veren taraf olarak işin içerisine giriyor. Biz bu ürünleri kendimiz yapamadığımız için ithal ediyoruz. Yılda milyonlarca lira dövizimiz yurt dışına gidiyor. Halkımızdan almış olduğumuz plazmaları da yeteri kadar değerlendiremiyoruz. Ama bunda sonra bu plazma fraksinasyonu faaliyeti başlayınca artık döviz vererek aldığımız ilaçları kendi bünyemizde kurduğumuz fabrikada kendimiz üreteceğiz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin ve dünyanın neresinde olursa olsun herhangi bir afet durumunda Türk Kızılay’ının yardıma koştuğunu söyleyen Akar, şöyle devam etti:

“Yakın zamanda meydana gelen ve çok sayıda vatandaşımızın yaşamını yitirdiği ve hala pek çok vatandaşımızın yarasını sarmaya çalıştığımız Van depremi buna bir örnektir. Türk Kızılay’ı hemen bütün imkanlarını toplayarak Van’a şefkat elini uzatmıştır. Van depremi ile alakalı ilk zamanlar devletimiz ve Türk Kızılay’ı hakkında ileri geri konuşanlar oldu. Biz bunlara itiraz ettik. Televizyonlara çıktık cevaplarını verdik. Çünkü doğrusunu yapıyorduk ve doğrusunu yapmaya devam ettik. Türk Kızılay’ı her zaman doğrusunu yaptı. Van’a Türk Kızılay’ının koordinasyonunda halkımızdan toplanan yardımlar, lojistik malzemelerimiz, devletin gönderdiği yardımlar ve konteynırları taşıyan TIR sayısı 30 bindir. 30 bin TIR arka arkaya dizildikleri taktirde Edirne’den Van’a kadar konvoy yapıyor. Hani Türk insanı birbirine düşman olmuştu ? Hani Doğu’daki Türk insanı Batı’ya, Batı’daki Doğu’ya kötü bakıyordu ? 30 bin TIR nereden gitti ? Kim götürdü ? Kim götürdü biliyor musunuz ? Bu halk götürdü. Hiçbir garez, hiçbir kin gütmeden Türkiye Cumhuriyeti devleti götürdü. Türk Kızılay’ı götürdü.”

Reklam
Reklam

Bütün çadır ve battaniye stoklarını Türkiye Cumhuriyeti devletine ve milletine laf gelmesin diye Van’a yığdıklarını ifade eden Akar, “Bir an geldi Türkiye’de tek bir çadırımız kalmadı. Bu riskleri göze aldık. Van'da 80 bin çadır kurduk. 80 bin çadır, 450 bin kişiyi çadır altına almak demek. Allah göstermesin ama böyle bir hadise daha olduğu zaman kimse hiç korkmasın Türk Kızılay’ı bunun 2 buçuk misli ile hazır” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz