Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar:

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, "Zamanımızın olmaması dolayısıyla Apaydın Kampına gitmekten vazgeçtik. Kızılay olarak siyasi polemiklerin ortasında kalmak

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, "Zamanımızın olmaması dolayısıyla Apaydın Kampına gitmekten vazgeçtik. Kızılay olarak siyasi polemiklerin ortasında kalmak istemiyoruz" dedi.

Akar, Hatay Vali Vekili Kadim Doğan'ı ziyaretinde yaptığı konuşmada Kızılay heyeti olarak salı gününden itibaren Suriye sınırında devlet tarafından teşhir edilmiş kamplarda Kızılay'ın çalışmalarını ve diğer organizasyonlarla ilgili bilgi edinmek üzere geziye çıktıklarını kaydetti.

Şimdiye kadar Şanlıurfa, Gaziantep ve Kilis'teki kamplara uğradıklarını ifade eden Akar, valilerle, kaymakamlarla buluştuklarını ve toplantılar yaptıklarını, görüş alışverişinde bulunduklarını, bu kapsamda Hatay'a da geldiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Akar, dünyanın bütün ülkelerini gezdiğini, orada mültecilere ne şekilde bakıldığını gördüğünü ifade ederek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti dışında, dışardan gelen misafirlerine bu kadar özen gösteren, kıymet veren, hizmet eden insana kıymet veren başka bir devlet daha bulunmadığını kaydetti.

Suriye ile sınırları bulunan hiçbir ülkede çadır kent, misafir etme, konteyner kent kavramı ve onlara sürekli olarak bakma durumunun söz konusu olmadığına dikkati çeken Akar, şöyle devam etti:

"Kendi hallerinde parası olan gidip evler tutuyor, parası olmayanlar da ortalarda kalıyorlar. Türkiye'de tabi ki kendi imkanlarıyla otellerde kalanlar da var. Ama, bütün misafirlerimizi biz aynı hassasiyet ve düzenle 3 öğün yemek vererek, kıyafetlerinden eğitimlerine kadar düşünerek ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu anlamda valiliğimizi de tebrik ediyorum. Bu işi Türkiye'de ilk başlatan valilik ekibi Hatay Valiliği olmuştur. Büyük bir başarıyla neticelenmiştir, her türlü polemiğe, dışardan gelen tahriklere, zalim ve zulüm yapan Esed'in buradaki uzantılarına karşı, her şeye karşı dirayet gösterdiler ve fevkalade de neticeler aldılar."

Reklam
Reklam

Akar, Van depreminde sıfırlanan çadırları üretmeye başladıklarını, yeteri kadar çadır stoku yaptıklarını, her ilde yeteri kadar çadır stokunun bulunduğunu dile getirerek, "Bugün itibariyle Türkiye bazında 60 bin çadır var. Yani herhangi bir afete karşı, gerekebilecek zamanda kullanılabileceğiz yeteri kadar çadırımız var. AFAD başkanıyla yaptığımız mutabakat neticesinde Türkiye bazında çadır stok seviyemizi 120 bine çıkartmış vaziyetteyiz. Şuana kadar yarısını ürettik, bu yıl sonu itibariyle de yarısını daha üretip ideal stok seviyesine ulaşacağız. İnşallah, Türkiye afetle karşılaşmaz. Karşılaşırsa da her türlü lojistik malzememiz depolarımızda mevcut" dedi.

-"Girmemiz, çıkmamız da bizin için problem değil"-

Bir gazetecinin resmi programlarında bulunması rağmen Apaydın Kampını ziyaret etmemelerinin nedeniyle ilgili soruya Akar, "Zamanımızın olmaması dolayısıyla Apaydın Kampı'na gitmekten vazgeçtik. Biz Kızılay olarak siyasi polemiklerin ortasında kalmak istemiyoruz. Hiçbir kişiye ve siyasi düşünceye de malzeme olmak istemiyoruz. Biz zaten oradaki hizmetleri yapan kuruluşuz, devletimizin yanında yardımcı rol oynuyoruz. Apaydın Kampına gerektiğinde istediğimiz zaman gider çıkarız. AFAD başkanımızla, müdürümüzle da az önce görüştük. Orasıyla ilgili spesifik bir durum söz konusu değil bizim için. Hizmetlerin olup olmaması söz konusu. Hizmetlerle alakalı bilgi alacağımız yerleri geziyoruz. Girmemiz, çıkmamız da bizim için problem değil. Bizim girip çıkmamızla ilgili kimsenin polemik yapmasını arzu etmiyoruz" diye yanıt verdi.

Reklam
Reklam

Akar, "Suriye'den bir göç dalgasında nüfusun 200 bine ulaşması durumunda çadır açısından herhangi bir sıkıntı olur mu-" şeklindeki soru üzerine şunları söyledi:

"Çadır açısından bir sıkıntı olmaz. Ama biz daha ziyade hükümetimizin de politikası olmamasını diliyoruz böyle bir akımın. Olduğu, olacağı zaman devlet yetkililerimiz bizi haberdar edecek ve bizde onları arzu ettiği müdahaleleri, operasyonları yapma gücüne sahibiz. Bu sadece Türkiye içerisinde de olmaz, Türkiye dışında da olabilir. Eğer gerek görülürse ve Birleşmiş Milletler'le anlaşırsak, uluslararası mutabakat sağlanırsa, Türkiye dışında Suriye sınırları içerisinde operasyon, devletimizin uygun gördüğü zaman yapabilecek durumdayız. Sınır noktasında müdahalelerde bulunabiliriz. İnsanların buraya gelmesini engelleyen ve burada gelip misafirliklerini az sürmesi için kendi evlerinde köylerinde yaşayıp, ihtiyaçlarını bizden karşılaması gibi bir durum da söz konusu olabilir. Kısman bunu yapıyoruz, sıfır noktasında bazı teslimatlarımız var. Bunu da bizim kurallarımız gereği çok açık ve aleni yapıyoruz."

Reklam
Reklam

CHP milletvekillerinin Apaydın Kampı'nda kalanların askeri eğitim aldığı yönündeki iddialarıyla ilgili soru üzerine de Akar, "Bana arkadaşlarımdan gelen eğitim yapıldığıyla ilgili bir bilgi yok. Üstelik ben de böyle işleri merak etmem doğrusu. Ama böyle bilgi almadım" dedi.

Ziyarette, Akar'a Türk Kızılayı Genel Sekreteri Muzaffer Komit, Türk Kızılayı Genel Başkanvekili Nihat Adıgüzel de eşlik etti.

Muhabir: İsmihan Özgüven-Salim Taş / Zuhal Uzundere Kocalar

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: