Türk Kızılayı Haiti’de

Haiti’yi vuran 7 büyüklüğündeki şiddetli bir depremin ardından aynı gün yola çıkan Türk Kızılayı Ekibi, afet bölgesine ulaştı ve acil yardım çalışmalarına başladı.

Kızılay’dan yapılan açıklamaya göre, bir afet müdahale uzmanı ve bir psikologdan oluşan Türk Kızılayı Ekibi, Dominik Cumhuriyeti üzerinden bir helikopter ile Haiti’ye ulaştı. Başkent Port-au Prince Havaalanı’na inen Kızılay Ekibini, Birleşmiş Milletler Haiti İstikrar Gücü’nde (MINUSTAH) çalışan Türk emniyet mensupları karşıladı.

Ekibin afet alanına varması ile birilikte yerelden temin edilebilecek yardım malzemesi araştırması ve planlama çalışmalarına başladı. Türk Kızılayı Ekibi, ilk etapta acil insani yardım malzemeleri temin ederek, afetzedelere dağıtıma başladı. İlk etapta su, süt, bebek maması, bisküvi, çikolata gibi yerelden temin edilen gıdalar, Kızılay uzmanları tarafından Haitili afetzedelere ulaştırıldı. Dağıtım faaliyetleri Türkiye’den gelecek diğer yardım malzemelerinin de bölgeye ulaşmasıyla birlikte daha kapsamlı olarak sürdürülecek.

Reklam
Reklam

Türk Kızılayı yardım çalışmalarını kapsamında Haiti Kızılhaçı ile koordinasyon halinde yürütecek. Ancak, Haiti Kızılhaçı’nın da depremden oldukça etkilendiği, binalarının yıkıldığı ve bazı yöneticilerinin öldüğü öğrenildi. Haiti Kızılhaçı’nın mevcut kapasitesi ile afetin üstesinden gelemeyeceği yerinde görüldü. Ayrıca, bölgede bulunan Uluslar arası Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri Federasyonu (IFRC) ile Birleşmiş Milletler Temsilciliği ile de görüşülerek Türk Kızılayı’nın bölgeye ulaştığı ve yürüteceği yardım programları hakkında bilgi verildi. (ANKA)