Türk Kızılayı Ile Birleşmiş Milletler Işbirliği Protokolü Imzaladı

Türk Kızılayı ile Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği arasından işbirliği protokolü imzalandı. Türk Kızılayı...

Türk Kızılayı ile Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği arasından işbirliği protokolü imzalandı.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, bu anlaşma ile dünyanın her yerine yardım götüreceklerini belirtti. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres de Türk Kızılayı'nın dünya çapındaki çalışmalarından övgü ile bahsetti ve protokolle Türk Kızılayı ile yapacakları eleman değişiminden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Protokol, Suriye vatandaşları için kurulan kampları ziyaret etmek ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen BM Mülteciler Yüksek Komiseri (BMMYK) Antonio Guterres ile Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar arasında imzalandı. Türk Kızılayı olarak Suriye sınırındaki operasyonlarımızda BM Mülteci Yüksek Komiserliği ile işbirliği içinde olduklarını kaydeden Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar, "Bugüne kadar çok güzel bir çalışma gösterdik. Türkiye dışında dünya çapında da bir işbirliği yapmak üzere bir araya geldik. Bu muhtelif konulardaki işbirliğini de getirecektir. Türk Kızılayı olarak BM ile birlikte hareket ediyoruz. Anlaşmanın dünya insanına ve zorda olan insanlara hayır getirmesini diliyorum.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

TÜRK KIZILAYI'NIN AFET OPERASYONLARINA ÖVGÜ

Uluslararası büyük bir anlaşmaya imza attıklarını vurgulayan Guterres de Türk Kızılayı’nın global olarak tüm afetlerde başarılı operasyonlar sergilediğini, Suriye trajedisinde, Türk Kızılayı’nın çalışanları Suriyeli kardeşlerine tüm desteği verdiğini ifade etti. Türkiye’ye kuvvetli bir inançla geldiğinin altını çizen Guterres, ortaklaşa yürütülen çalışmalar sayesinde sadece Suriye trajedsine değil, global bütün trajedilerde ortak çözüm bulunabileceğini söyledi.

"TÜRK KIZILAYI'NIN ÇADIRLARI ÇOK KALİTELİ"

Guterres, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ortaklaşa yürütülen çalışmalarda çadır alımları gerçekleştirdik ve mühendisler yüksek kalitede çadırlar üretmekte fakat Türk Kızılayı’nın çadırlarını görünce yanlış içerisinde olduğumuzu gördüm. Çünkü Türk Kızılayı’nın çadırları çok iyiydi. Biz şu anda Türk Kızılayı’ndan çadır alıyoruz. Bu anlaşma sadece işbirliği değil, bizim için de güçlü bir alım oluyor. Beni mutlu eden bir madde var o da eleman değişimi. Bizim elemanlarımız Türkiye’ye gelip görev yapabilecek aynı şekilde Türk çalışanlar da bizim ülkelerimize gelebilecek. Çünkü bizim amacımız ortaklaşa çalışmaktır.”

Reklam
Reklam

ORTAKLAŞA PROJELER YÜRÜTME ARZUSU

Suriye dışında çalışmalar yapabileceklerini belirten Guterres, Türk Kızılayı’nın çalışmalarının dünya çapında bilindiğini, bu işbirliği ile ihtiyaç olan her yere ulaşacağına dikkat çekti. Guterres, yardımların her yere ulaşılabilmesi için yapılacak ortak çalışmaları vurgulayarak, isteğinin ortak projeler yürütmek olduğunu da ifade etti.

"SURİYE SINIRINDAKİ ÇALIŞMALARIMIZ TAVİZSİZ DEVAM EDECEK"

Suriyeli mülteci kamplarının durumu ile ilgili de konuşan Akar, kampların dünya ölçeğinde en disiplinli kamplar olduğuna dikkat çekerek, bu çalışmaların kendileri için önemli deneyimler kazandırdığını söyledi. Suriye konusunda taviz vermeden devam edeceklerini yineleyen Akar, “Başbakan da açıklamasında yardımların devam edeceğini söyledi. Biz de Türk Kızılayı olarak barınma ve beslenme yardımına devam edeceğiz. Hatta rehabilitasyon konusunda eğitim çalışmalarımız oluyor. Bize rol verildikçe Türk Kızılayı olarak yardımlar sürecektir.” ifadelerini kullandı.

Genel Başkan Akar, bu protokolün bir diğer öneminin ise Türk Kızılayı'nın bir dünya markası olduğunun tescili olduğunu sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından protokolleri imzalayan Akar ile Guterres, daha sonra birbirlerine hediye takdim etti. Bu arada Akar, Guterres’e Angelina Jolie’yi “Buraya yolladığınız için teşekkür ediyoruz.” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: