Türk Kızın Almanya'ya Vizesiz Girmek Için Başlattığı Hukuk Mücadelesi

Ailesiyle Türkiye'de yaşayan ve 2007 yılında Almanya'da çalışan babasının yanına vizesiz gitmek için hukuk mücadelesi başlatan Leyla Ece Demirkan ile

Ailesiyle Türkiye'de yaşayan ve 2007 yılında Almanya'da çalışan babasının yanına vizesiz gitmek için hukuk mücadelesi başlatan Leyla Ece Demirkan ile ilgili Lüksemburg'da Avrupa Birliği Adalet Divanı'nda (ABAD) görülen davanın 6 Kasım'da yapılacak duruşma ile devam edeceği bildirildi.

Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Gümrükçü, üniversitenin senato salonunda düzenlediği basın toplantısında, "Vizesiz Avrupa ve Vize Ötesi Haklar" konusunda açıklamada bulundu.

Reklam
Reklam

Türk halkından AB ülkelerine olan gezilerinde vize talep edilmesinin hukuki açıdan doğru olmadığını savunan Gümrükçü, bu doğrultuda 2007 yılında 14 yaşında olan bir Türk kızın hukuk mücadelesi başlattığını hatırlattı.

Bugün 19 yaşındaki Leyla Ece Demirkan'ın, Almanya'da işçi olarak çalışan babasının yanına vizesiz gidebilmek için 2007 yılında dava açtığını, davanın Avrupa Birliği Adalet Divanı'nda görülmeye başlandığını anlatan Gümrükçü, 6 Kasım tarihinde duruşma yapılacağını bildirdi.

Duruşmaya Türk tarafların izleyici olarak katılmasını isteyen Gümrükçü, kalabalık bir katılım sağlamak için Almanya'da toplantı yapacaklarını, oradaki Türklerin duruşmaya katılmalarını isteyeceklerini ifade etti.

Davanın takipçisi olduklarını göstermek istediklerini vurgulayan Gümrükçü, "Uzun süredir devam eden davadan lehte bir karar çıkmasını bekliyoruz, aksi takdirde mahkeme heyeti hukuksuz bir karar almış olacak" dedi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye aday ülke konumunda olduğuna ve her Türk'ün Avrupa'ya vizesiz seyahat etme hakkı bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Gümrükçü, Leyla Ece Demirkan'ın başlattığı hukuk mücadelesinde sonuna kadar haklı olduğunu savundu.

Reklam
Reklam

Avrupa Birliği ile Türkiye ilişkilerindeki tartışmalarda vizesiz Avrupa konusunun önemli yer işgal ettiğini dile getiren Gümrükçü, şunları söyledi:

"Türkiye'ye dönük ABAD kararları, birlik üyelerinin kamuoyuna yanlış veya eksik bilgilendirme yapmaları gibi konular, AB üye ülkelerinde hukuki güvencesizlik yaratmaktadır. Buna karşın Avrupalı bilim insanlarıyla yürütülen çalışmalarda Avrupa Birliği nezdinde kazanılmış haklarımız bilimsel ve hukuki temelleriyle ortaya konulmuş ve Türkiye'yi bu ilişkilerde üçüncü ülkelerden ayıran birçok temel farklılıklar dillendirilmiştir."

Muhabir: Hatice özdemir

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: