İZMİR (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin kruvaziyer turizmde son dönemde büyük bir ilerleme kaydettiğini belirterek, "9 yıl önce tüm Türkiye'ye kruvaziyerle 500 bin civarında ziyaretçi gelmişken, geçen yıl sadece İzmir'de bu rakamı aştık" dedi.
Günay, kuruvaziyer sektörünün en üst düzey organizasyonu olan "Seatrade" ve İzmir Ticaret Odası işbirliği ile düzenlenen "Türk Kruvaziyer Forumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, turizmi bir dünya sektörü olarak gördüğünü söyledi.
Turizmin, ekonomik gelir kapısı olmasının yanı sıra dünyayı birbiriyle tanıştıran, tanıştırdığı için barıştıran bir sektör olduğunu dile getiren Günay, "20. yüzyıl savaşlar sebebiyle ayrımcı, çatışmacı kötü bir yüzyıldı. 21. yüzyılda barış yüzyılını kuracak olan fabrikalar değil, turizmdir" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin turizmde son yıllarda çok iyi bir ivme kazandığını ve yıllık 30 milyonun üzerinde yabancı ziyaretçi sayısı ile dünya turizminde 6. sıraya yerleştiğini kaydeden Günay, amaçlarının turizmde doğayı ve tarihi koruyarak sürdürülebilir şekilde büyümeye devam etmek olduğunu ifade eti.
Günay, bunun için turizmde yeni alanlara açılmaları gerektiğini dile getirerek, "Golf, kış, termal, sağlık turizmi gibi yeni alanlara açılmaya çalışıyoruz. Kruvaziyer turizmi gibi kongre turizminde de çok iyi yere geldik. Kongre turizminde ilk 10'un içine girdik. İstanbul çok büyük başarı elde etti. Sıra, Ege'ye geldi. Kuşadası'nda 'Efes Kongre Merkezi'ni yapmaya çalışıyoruz. Bu merkez Doğu Akdeniz'in en büyük kongre merkezi olacak sanıyorum" diye konuştu.
Kruvaziyer turizmde Türkiye'nin son 9 yılda büyük mesafe aldığını belirten Günay, "9 yıl önce tüm Türkiye'ye kruvaziyerle 500 bin civarında ziyaretçi gelmişken, geçen yıl sadece İzmir'de bu rakamı aştık. İzmir'in rakamlarına inanamadım. 9 yıl öncesine göre 3 binden, 600 bine çıkmak gerçekten çok önemli başarı" dedi.
-Akdeniz ülkelerine işbirliği çağrısı-
Bakan Günay, Akdeniz ülkelerinin turizmde daha çok işbirliği yapması gerektiğini belirterek, Türkiye olarak Akdeniz'e kıyısı olan tüm ülkelerle çok yakın işbirliği yapmak istediklerini söyledi.
Kruvaziyer turizminde özellikle Yunanistan ile Türkiye'nin işbirliği halinde hareket etmesinin, iki ülke açısından da çok büyük fayda sağlayacağını ifade eden Günay, şunları söyledi:
"Akdeniz'de yapılacak çok iş olduğuna inanıyorum. Biz kurvaziyer alınında, Akdeniz'de tüm ülkelerle çok yakın işbirliği yapmak istiyoruz. Özellikle Doğu Akdeniz'de, Yunanistan ile işbirliği yaparsak, Ege Denizi, dünyanın en tanınmış destinasyonu haline gelebilir. Bence bu alanda ne yapmamız gerektiğini teknik arkadaşlarımız ayrıca çalışmalılar. Biz Türkiye olarak, her türlü iş birliğine hazırız."
-Değer konuşmalar-
İzmir Valisi Cahit Kıraç da İzmir'in kruvaziyer turizminde Türkiye rakamlarının üzerinde bir gelişme sağlandığını, kentin bu alandaki potansiyelinin bu ilerlemeyi daha da artıracak büyüklükte olduğunu söyledi.
Bu noktada İzmir'in yeni bir kruvaziyer limana ihtiyacı olduğunu belirterek, "Kruvaziyer limanımızı mutlaka geliştirmemiz gerekiyor. Dünyanın ilk limanları arasına girecek bir kruvaziyer limanına ihtiyaç var" dedi.
Kıraç, dünyadaki kruvaziyer sektör temsilcilerinden İzmir'in EXPO 2020 adaylığı için de destek isteyerek, "EXPO 2020 adayı şehiriz. EXPO'yu kazanırsak, bu kruvaziyer turizmini patlatır. 2013'te oymama yapılacak ve 5 aday ülke var. Doğunun en batısı, batının en doğusu olarak oylamada bizim yanımızda yer almanız sizin lehinize olacaktır" diye konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise belediye olarak kruvaziyer limanının geliştirilmesi için her türlü maddi ve manevi katkıyı vermeye hazır olduklarını belirterek, gerekli iskele yapımını finanse etme sözü verdi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Barış Tozar da kruvaziyer turizminin gelişen bir trend olduğunu belirterek, büyümenin hızlanması için 7 yeni kruvaziyer limanının inşasının planlandığını söyledi.
-Dünya kruvaziyer yolcu sayısı 30 milyona çıkacak-
Seatrade Başkanı Chris Hayman ise kruvaziyer turizminde dünya genelinde halen 20 milyon olan yolcu sayısının, 2024'te 30 milyona çıkacağını belirterek, şunları kaydetti:
"Avrupa'daki büyüme Kuzey Amerika'yı geçti. Avrupa 10 yıl içinde en büyük kaynak olacak. Türkiye, bu büyümede önemli rol oynuyor. Geçen yıl 50 bin olan Türk yolcu sayısı, bu yıl 65 bine çıkacak. Türkiye muazzam potansiyele sahip, daha fazla büyümek için muazzam bir fırsat var. Türkiye, Avrupa'yı Asya ile bağlama konusunda çok önemli rol üstleniyor. Kışın da turizm olacaktır. Kışın da burada kalınacaktır. Bunu İzmir ve Türkiye'de görüyoruz. Geçen yıl Akdeniz'de 171 kruvaziyer gemisi sefer yaptı. Bu sene 206 gemi bekleniyor. Bu son derece önemli bir sanayidir. Türkiye'nin hem destinasyon olarak rolü artacak hem de Türkiye ekonomisi kruvaziyer turizminin sağladığı fırsatlardan daha çok yararlanacak."
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da kruvaziyer sektörünün 120 milyar dolar mali büyüklüğe sahip olduğuna işaret ederek, "Geçen yıl Türkiye olarak 2,2 milyon yolcuyu ağırladık. Bu yılın ilk 6 ayında 300 gemi ile 353 bin 520 yolcu geldi. İzmir ise 175 bini geçti. Yıl sonunda 600 bini geçeceğiz. Katlayarak gidiyoruz. İzmir olarak kruvaziyer turizminde yüzde 40 büyüdük, ama bu yeterli değil. Dünyada 521 liman var. Hedefimiz 50 liman arasına girmek" dedi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy da İzmir'in "homeport" olarak değer görecek önemli limanlar arasında yer aldığını ifade etti.
Muhabir: Ali Rıza Karasu / Ufuk Kırabalı
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz