Türk lobisine pozitif mesaj

LONDRA (İHA) - İngiltere'de geçtiğimiz yıl kurulan Türkiye'nin İşçi Partili Dostları isimli Türk Lobi grubu, 1. yıldönümünü İngiliz parlamenterlerle Türklerin katıldığı bir davetle kutladı.

Avam Kamarası'nda düzenlenen yıldönümü toplantısına, Avam Kamarası lideri ve eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile Başbakan Yardımcısı ve Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Harriett Harman, İngiltere'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Joan Ryan, İngiltere İçişleri Bakanlığı Toplumlar Sekreteri Hazel Blears, Avrupa
Parlamentosu'nun İngiliz üyesi Richard Howitt ve İngiltere'nin Müslüman milletvekili Lord Nazır Ahmet gibi önemli parlamenterler ile İngiliz milletvekilleri katıldı.
İşçi Partisi Milletvekili David Lammy ile Londra'da Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerden Haringey belediyesi encümen üyesi Nilgün Canver'in öncülüğünde kurulan Türkiye'nin İşçi Partili Dostları" (Labour Friends of Turkey) isimli grup, İngiltere ile Türkiye arasındaki ilişkileri güçlendirmek ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğini desteklemek amacıyla kuruldu.

Reklam
Reklam

JACK STRAW: "AB'NİN TÜRKİYE'YE VERDİĞİ SÖZLERİ TUTACAĞINA İNANIYORUZ" Türkiye dostu olması ile bilinen eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, konuşmasında, Türkiye'de yaşanan gelişmelerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Straw, AB yolunda ilerleme kaydetme ve Türkiye'de demokrasiyi ayakta tutabilmek için siyasilerin göstermiş olduğu kararlılıktan oldukça etkilendiğini söyleyerek, yapılması gerekenin verilen söze olan inancı korumak olduğunu ifade etti. İngiliz Hükümeti'nin bu inancını korumaya devam ettiğini de vurgulayan Straw, "Biz Avrupa Birliği tarafından o
akşam (3 Ekim 2005), daha sonra da Avrupa Konseyi tarafından verilen sözlerin tutulacağına olan inancımızı koruyoruz." dedi. Kişisel görüşünü paylaştığını ifade eden eski Dışişleri Bakanı Straw, Türkiye'nin AB'ye giriş sürecinde olumlu gelişmeler yaşandığına da dikkat çekti.
Kıbrıs sorununa da değinen Jack Straw, "Her zaman için Kıbrıs'da siyasi bir çözümün her iki tarafında yararına olacağını hep söylüyoruz. Şu anda Güney Kıbrıs'ın yeni hükümeti olumlu sinyaller vermeye başladı. Bu hükümet, hem adada uzun yıllardır bir çözüm yolunda engel teşkil eden ve her iki tarafın da yararına olmayan bir problemi çözmeye, hem de Türkiye'nin AB'ye üye olma yolunu kesme tehdidinde bulunan bir sistemi değiştirme konusunda kararlı bir hükümet. Değişimi isteyen bu insanların arkasında
olduğumuzu söylemeli ve onlara destek olmalıyız" dedi.

Reklam
Reklam

BLEARS, TÜRKLER DİNAMİZMLERİ İLE İNGİLTERE'YE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR İngiltere İçişleri Bakanlığı Toplumlar Sekreteri Hazel Blears, yaptığı konuşmada, Türk toplumunun özellikle içinde barındırdığı dinamizm ile İngiltere'ye sağladığı büyük katkılara dikkat çekti Blears konuşmasının sonunda, İngiliz Parlamentosu'na İşçi Partisi'nden gelecek seçimde milletvekili adayı olacak olan Funda Pepperell'i de davete katılan konuklara tanıştırdı.

HOWİTT: "TÜRKİYE'NİN ÜYELİĞİ HERKES İÇİN İYİ OLACAK" Avrupa Parlamentosu'nun İngiliz üyesi Richard Howitt ise, Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde Almanya ve Fransa'nın geçtiğimiz dönemlerde sergilediği olumsuz tavra değinerek, şu anda Türkiye'nin AB üyeliğine karşı oldukça pozitif bir havanın AB ülkeleri arasında oluştuğunu ifade etti. Howitt ayrıca, Türkiye'nin AB'ye üye olmasının, Avrupa'ya, çok dinli, çok kültürlü, dışa dönük, daha güçlü bir demokrasi ve insan hakları getireceğini savunarak, bunun herkes için daha iyi olacağını vurguladı.
İngiltere'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Joan Ryan, Kıbrıs Rum Kesimi'nde gerçekleşen seçimlerin ardından, Kıbrıs'ın ileriye gitmesi ve birleşmesi için iyi fırsat ortaya çıktığını, hem Kıbrıslı Türklerin, hem de Güney Kıbrıslıların bunu istediğine emin olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan, Elçi Müsteşar Atılay Ersan, Konsolos Bahadır Kaleli, İngiliz Parlamentosunda gelecek dönem seçimlerde milletvekili adayı olan Funda Pepperell, İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı ve başkan yardımcısı ile bazı Türk işadamları da davette yer aldı.

Reklam
Reklam