Türk, Lordlar kamarasında

LONDRA (İHA) - İngiliz milletvekilleri ve bazı bakanlar ile görüşmek üzere Londra'ya gelen DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve DTP Tunceli milletvekili Şerafettin Halis, ziyaretlerinin ikinci gününde Lordlar Kamarasının Jubilee odasında resepsiyona katıldı.

Muhafazakar Parti Milletvekili Dominic Grieve'in himayesinde Ahmet Türk ve Londra'da yaşayan Kürt toplumu adına düzenlenen resepsiyonda çeşitli partilere mensup İngiliz milletvekilleri ve Lordlarında hazır bulunduğu gözlendi. Ahmet Türk, dün Haringey Kürt Toplum Merkezi'nde sözde Kürdistan haritasının yanında konuşmasına ilişkin basında çıkan haberlerle ilgili sorulan bir soruya verdiği cevapta, "Konferansta halkın geldiği bir salonda konuşma yaptık, aslını isterseniz dikkatte etmedim. Bu gibi şeylere takılmanın anlamı yok konuşmanın içeriği, özünü boşa çıkarmaya yönelik, halkı toplumu gerginleştirmeye yönelik açıklamalar kimseye bir katkı sağlamaz." diye konuştu

Reklam
Reklam

29 Mart seçimlerine de değinen Türk, Kürt coğrafyasında, barış ve demokrasi adına DTP'nin birinci parti çıkmasının büyük şans olduğunu dile getirdi. Türk, "Kürt sorunun kimliği, kültürü inkar edilmeden demokratik yöntemler ile bir demokratik barış projesi ile gündeme gelmesini ifade ettik. Ama bugüne kadar devlet Kürtlerin demokratik meşru insani kimliksel taleplerini görmezden geldi işte bu da sürecin daha acılı ve sancılı bir noktaya taşınması konusunda olumsuz bir gelişmeye götürebileceğini görüyoruz." diye konuştu.Kürtlerin Türkiye bütünlüğü içinde özgür, eşit yurttaş olmak istediklerini belirten Türk, "Bu Türkiye'yi bölmez daha saygın, daha demokrat Ortadoğu'da daha güçlü bir ülke haline getirir, güçlendirir. İnkarcı, imhacı politikalar gündeme getirip bu konuda ısrarlı tek erkil millet olmak anlayışıyla hareket ederse korkuyoruz ki gün geçtikçe Türkiye daha da milliyetçi ve halklar arasında daha tehlikeli bir sürece girer. Kürt sorunu iç dinamikler ile çözülmelidir" dedi.

KÜRTLERİNDE MARTİN LUTHER KİNG GİBİ RENKLİ RÜYALARI VAR
Türk Lordlar kamarasında davetlilere yaptığı konuşmada ise ABD'nin dahi değiştiğini dönüştüğünü dile getirirken, Martin Luther King'in ünlü "bir hayalim var" konuşmasına atıfta bulanarak Kürt halkının da renkli rüyaları olduğunu belirtti. Türk, "Yaşadığımız coğrafya halen değişim ve dönüşüm konusunda inatçı bir yapı gösteriyor. Bugün Kürt halkı 4 ayrı ülkede yaşıyor. Demokratik haklardan yoksunlar. Kürtlerinde Martin Luther King gibi güzel, renkli ve samimi bir rüyası var. Yaşadığı o coğrafyada birlikte yaşadığı halklar ile kardeşleriyle daha özgür ve eşit kendini daha özgürce ifade edebileceği bir ortamın sağlanması için mücadele ediyoruz" dedi.
Bugüne kadar demokratik siyasetin işlemesi için 6 parti kurduklarını belirten Türk, bunların hepsinin kapatıldığına dikkat çektiği konuşmasında , "Yine bu yerel seçimde güçlü bir çıkış yapmamıza rağmen halkımız tarafından büyük destek almamıza rağmen demokratik gelişme konusunda önemli bir dönemi yaşamamıza rağmen bugünde geçmişteki tehlikelerle yine karşı karşıyayız. 29 Mart seçiminden sonra partimizin önemli kadroları tutuklanmış bunun 51'i merkez yöneticimiz, 100'ün üzerinde il ve ilçe yöneticileri tutuklanmıştır. Bu yaklaşımlar sadece Kürt halkına zarar vermiyor. Türk halkına zarar vermiyor. Demokrasiye zarar veriyor. Halkların kardeşliğine inanan herkese önemli görevler düşüyor. Bu barışa katkı sunmak hepimizin görevidir." dedi.

Reklam
Reklam

Salı günü ünlü düşünce kuruluşu Chatham House'da bir yuvarlak masa toplantısına katılarak burada da bir konuşma yapacak olan Türk'ün, daha sonra Kürt sorununun çözümüne ilişkin bazı İngiliz milletvekilleri ve hukukçularla bir araya geleceği bildirildi. Temaslarının ardından Türk ve Halis'in Çarşamba günü Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.