ANKARA (İHA) - Türkiye'de üretilen meyve suları Avrupa Birliği (AB) standartlarına uyumlu hale geldi. Meyve suyu üretiminin büyük kısmını hammadde, yarı mamül ve ambalajlı ürünler olarak Avrupa pazarına sunan Türk meyve suyu sektörü, dahil olduğu Avrupa kalite kontrol zincirine uyumlu üretim yapıyor.
Meyve Suyu Endüstrisi Derneği, sektörün AB standartlarına uyumunu güçlendirmek için AB'nin öngördüğü standartlarda denetimler yapıyor. Türk meyve suyu endüstrisinin tamamını temsil ettiklerini söyleyen Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz Ekşi, AB Meyve Suyu Endüstrisi Koruma Birliği (SGF) ile temmuz ayında yapılan işbirliği antlaşmasını anımsatarak, antlaşmanın Türkiye'deki meyve suyu kontrol sistemini AB ile tam uyumlu hale getirecek bir dizi denetleme mekanizmasına işlerlik kazandırdığını vurguladı. Ekşi, Avrupa Birliği'nde çok gelişmiş bir endüstri olan meyve suyu üretiminde, hammaddeden ambalaja kadar uzanan etkin ve kapsamlı bir kontrol zincirinin işlediğine dikkati çekerek, "Bu zincir içerisinde, kalite standartlarının oluşturulması, kalitenin ve tüketici güvenliğinin yanı sıra dürüst rekabetin sağlanması için gerekli sistemleri kuran ve işleten denetleyici kuruluşlar görev yapıyor. Avrupa Birliği'nde meyve suları için uygulama esaslarını denetleyen AIJN ve numuneler üzerinden kalite analizlerini gerçekleştiren EQCS'nin yanı sıra uluslararası hammadde güvenliğinin garanti altına alınmasını hedefleyen SGF gibi kuruluşlar faaliyet gösteriyor" şeklinde konuştu.
"Sure, Global, Fair" (Emin, Küresel, Dürüst) kelimelerinin baş harflerinden oluşturulan SGF'nin, Avrupa Birliği içinde Almanya, Avusturya, Macaristan, Güney ve Doğu Avrupa'yı kapsayan hammadde kontrol kuruluşu olduğu bilgisini veren Ekşi, SGF'nin, tüketicilerin güvenilir ve kaliteli ürünlere ulaşmasını güvence altına alırken, perakendecilerin de raflarına sorunsuz ürünler yerleştirebilmelerine imkan sağladığını anlattı. Ekşi, 1974'te kurulan SGF'nin, 500'den fazla üyesi ile AB içinde güçlü ve önder bir endüstriyel birlik konumuna yükseldiğini ifade etti. 1993'te kurulan ve 30 üyeye sahip olan derneklerinin, 1997'den buyana Uluslararası Meyve Suyu Üreticileri Federasyonu'nun (IFU) da üyesi olduğunu anımsatan Ekşi, Türkiye'de yılda ortalama 350-550 bin ton meyveden yaklaşık 75-110 bin ton elma, vişne ve portakal konsantresi ile şeftali, kayısı gibi ürünlerin püresinin işlendiği bilgisini verdi. Ekşi, Türkiye'nin başta elma suyu konsantresi olmak üzere bu ürünlerin ihracatından yılda yaklaşık 50 milyon Euro dolayında döviz girdisi sağladığını açıkladı.
Türkiye'nin yılda kişi başına 5 litre düzeyinde olan meyve suyu tüketimi ile yılda 20 litre tüketen AB ve 30 litre tüketen ABD'nin oldukça gerisinde kaldığına değinen Ekşi, açıklamasının sonunda şunları söyledi:
"MEYED olarak sektör içi işbirliğini geliştirmek, firmalar arasındaki bilgi değişimini hızlandırmak ve kalite güvencesini sağlamanın yanında, sağlıklı kuşakların gelişimine katkıda bulunmak amacıyla meyve suyu kavramını tanıtarak kamuoyunu meyve suyu konusunda bilgilendirmeyi amaçlıyoruz."