Türk modeli mükemmel değil ama...

“Türk modelini teşvik etmek için ABD hemen adım atmalı”

-CNN İnternational tarafından yayımlanan bir yorumda Türkiye’nin Arap dünyası için “model” alınmasının, ABD’nin ulusal çıkarına olduğu savunulurken ABD’den, Mısır'da “Türk modeli"ni teşvik etmek amacıyla "hemen pratik adımlar” atması istendi.

-“Elbette ki hiçbir model mükemmel değil ve Türkiye’nin sorunları da vardır” denilen yorumda, “Türkiye’nin etnik ve dini azınlıkları için eşit hakların sağlanması konusunda bazen aksilikler oluyor ve AKP’ye, hem ordu içerisinde hem de laik Türkler arasında güvensizlik ve muhalefet vardır” iddialarına da yer verildi.

Reklam
Reklam

Ortadoğu’daki gelişmelerin tüm dünyanın dikkatini çekmeyi sürdürürken Türkiye’nin “model” alınmasının, ABD’nin “ulusal çıkarına” olduğu savunuldu. CNN International tarafından yayımlanan bir yorumda ABD’den Mısır'da “Türk modeli"ni teşvik etmek amacıyla "hemen pratik adımlar” atması istendi. Buna karşın, “Elbette ki hiçbir model mükemmel değil ve Türkiye’nin sorunları da vardır” denilen yorumda azınlık haklarındaki eksikliklerle orduda ve laikler arasındaki AKP’ye “güvensizlik ve muhalefet” e dikkat çekildi.

CNN International, Washington’daki American Üniversitesi’nin araştırma görevlisi Frankie Martin’ın Türkiye’nin Arap dünyasındaki demokrasi için model olduğu görüşünü savunan uzun bir yorum yayımladı.

-“ABD TÜRKİYE’NİN ARTAN DEĞERİNİ MEYDAN OKUMA DEĞİL FIRSAT GÖRMELİ”-

Frankie Martin, Mısır’daki gelişmelerin, Mübarek diktatörlüğünün yerine gelecek rejime ilişkin soru işaretlerinin yarattığını, bu konuda belirsizliklerin bulunduğunu belirterek, “Birçok Arap, modern demokrasi ve çoğulcu fikirlerini besleyen İslami bir ülke modeli olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi’nin liderliğindeki komşuları Türkiye’ye giderek artan biçimde bakıyor” yorumunu da yaptı. Martin şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

“Amerika ise, Türkiye’nin bölgedeki artan değerini bir meydan okuma yerine bir fırsat olarak görmeli. Çin düzeyinde büyüme oranlarını kaydeden, serbest piyasaya dayalı ekonomik sisteminden uyumlu ideallerine kadar, Türk modelinin teşvik edilmesi Amerika’nın ulusal çıkarına. Türkiye, militan gruplara, Müslüman toplumunun içerisinden meydan okurken Batı ile Müslüman dünyası arasında çok önemli bir köprü de oluşturuyor.”

-“AMERİKA PARANOYASININ ÜSTESİNDEN GELMELİ”-

Martin, Türkiye’nin geliştirdiği, “İslami modelin, protesto gösterilerine katılan birçok Araba ilham verdiği”ni de belirttiği yorumunda “Türk modelini kucaklamak ve desteklemek için Amerika, İslam konusundaki derin korkusu ve paranoyasının üstesinden gelmesi gerekecek” görüşünü dile getirdi.

İsrail’de seslendirilen “Türkiye kayıptır” savlarının “abartılı” olduğunu söyleyen Martin, Mavi Marmara baskını sorununun çözülmesi ve Filistin ile müzakere sürecinde ilerleme sağlanması halinde Türkiye ve İsrail’in işbirliği günlerine dönmemeleri için neden bulunmadığını savundu.

Reklam
Reklam

-“TÜRKİYE’NİN MODELİ MÜKEMMEL DEĞİL”-

Frankie Martin, “Türkiye’nin, Müslüman dünyasındaki etkinliği artarken başka ülkeler de Türkiye’nin İsrail politikasını bir model olarak da alabileceği”ni de ifade ettikten sonra “Elbette ki hiçbir model mükemmel değil ve Türkiye’nin sorunları da vardır” dedi. Martin şöyle devam etti:

“Türkiye’nin etnik ve dini azınlıkları için eşit hakların sağlanması konusunda bazen aksilikler oluyor ve AKP’ye, hem ordu içerisinde hem de laik Türkler arasında güvensizlik ve muhalefet vardır. Bu gerginlikler, aynı zamanda Mısır ve başka Müslüman ülkelerinde de bulunuyor ancak güçlü ideallerin desteğindeki gerçek demokrasiler, bu tür meydan okumaların üstesinden gelinmesi için bir forum sağlıyor.

Amerika da, Türk modelini teşvik etmek amacıyla Mısır ordusunu ülkeyi gerçek, sivillerce seçilen bir hükümete doğru ilerlemesini cesaretlendirerek hemen pratik adımlar atabilir.”

ANKA