Türk Mucitler Altın Madalya Ile Döndü

Gürcistan'ın başkenti Tiftis'te gerçekleşen 7.İYİPO Genç Mucitler Proje Yarışması'nda ödül alan Türk öğrenciler İstanbul'a döndü....

Gürcistan'ın başkenti Tiftis'te gerçekleşen 7.İYİPO Genç Mucitler Proje Yarışması'nda ödül alan Türk öğrenciler İstanbul'a döndü. Matematik ve mühendislik dalında altın madalya kazanan öğrenciler, yurdışında ülkeyi temsiz ederek dereceye girmenin mutluluk verici olduğunu söyledi.

25-27 Nisan 2013 tarihleri arasında yapılan 7. İYİPO Genç Mucitler Proje Yarışması, Gürcistan’ın Başkenti Tiflis’te yapıldı. 900 projenin başvurduğu yarışmaya 30 ülkeden 115 proje davet edildi. Finale kalan matematik, fizik, kimya, biyoloji, mühendislik ve bilgisayar dallarında projeler Tiflis Sheraton Otel’de sergilendi. Alanlarında uzman akademisyenlerden oluşan üçer jüri tarafından hassasiyetle incelenen projeler değerlendirildi. Üç günün sonunda projelerin yüzde 10’u altın, yüzde 20’si gümüş ve yüzde 30’u bronz madalya ile ödüllendirildi. Ödül töreni Gürcistan Milli Eğitim Bakanlığı’nda yapıldı. Milli Eğitim Bakanı Giorgi Margvelashvili her ülkeden gelen öğrenci temsilcilerini ve getirdikleri hediyeleri kabul etti. Türkiye’yi temsilen yarışmaya katılan Evyap Koleji öğrencisi Dilşad Vural, Bakan'a minyatür lale motifli Türk kahve takımı hediye etti.

Reklam
Reklam

Türkiye’nin 12 projeyle temsil edildiği yarışmada İstanbul Özel Mürüvvet Evyap Koleji, matematik ve mühendislik alanında ülkemizi temsil etti. Matematik alanında hazırladığı 'İki boyutlu geometrik teoremlerin üç boyutlu ispatları' adlı projesiyle Hüseyin Can Kıroğlu, mühendislik alanında hazırladıkları 'Yoğunlukları farklı sıvı-sıvı karışımlarını ayrıştıran sistem' adlı projesiyle Dilşad Vural ve Aylin Savaşlar iki altın madalya alarak ülkemize döndü.

Öğrencilerin proje danışmanlığını yapan matematik öğretmeni Gafur Taşkın öğrencilerini tebrik ederek, duygularını şöyle ifade etti: " Katıldığımız yarışmada iki altın madalya ile döndük. Gerçekten çok sevinçliyiz. Ülkemizi en iyi şekilde temsil ettiğimize inanıyorum. Öğrencilerimle gurur duyuyorum. Okulumla gurur duyuyorum. Bu sevincimizi bütün arkadaşlarımıza hediye ediyorum. Yoğunlukları farklı iki sıvıyı birbirinden yüzde 100 ayırıştıran makina ürettik. Makina el değmeden çalışıyor. Zeytinyağ üreticisi vatandaşlarımız da bu makineden yararlanabilirler."

Reklam
Reklam

Dilşad Vural, Türkiye'ye altın madalya getirdikleri için çok mutlu olduklarını söyledi. Vural: " Çok heyecanlıyız. Ülkemizi en iyi şekilde temsil ettiğimizi düşünüyorum. İnşallah bu bir başlangıç. Daha iyi işlere, inşallah imza atarız." dedi.

Ödül alan bir diğer öğrenci Hüseyin Can Kıroğlu da "Yurtdışında ülkemizi temsil etmek gerçekten çok heyecan vericiydi. Projem matematik alanındaydı. Projemizden çok etkilendiklerini söylediler. Bize bu projeden dolayı teşekkür ettiler. Gerçekten çok mutluyum. İnşallah daha iyi projelere imza atarız." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: