Türk Müteahhitler En Yüksek Proje Bedelini Türkmenistan’dan Aldı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk müteahhitlik sektörünün Türkmenistan’da 2012 yılında 4.6 milyar dolar değerinde 72...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk müteahhitlik sektörünün Türkmenistan’da 2012 yılında 4.6 milyar dolar değerinde 72 proje üstlendiğini, bu rakamla 2012 yılında Türkmenistan’ın alınan proje bedeli sıralamasında ilk sırada yer aldığını belirtti.

Zafer Çağlayan, yaptığı açıklamada, “Dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firma sıralamasında 33 firma ile Çin’den sonra ikinci sırada yer alan müteahhitlik sektörümüz kendi projeleri yanı sıra yarım kalan projeleri de tamamlayarak Türkmenistan’ın imarına katkıda bulunuyor. Bunun en güzel kanıtı, bir firmamızın Alman menşeli bir firma tarafından yarım bırakılan 5 adet un, ekmek, makarna üretim tesisi ve satış merkezi inşaatı işi projesini üstlenmesidir. Türkmenistan’ın imarında önemli paya sahip olan müteahhitlik firmalarımızın 2012 yılında Kasım ayı ortalarına kadar üstlendikleri 72 projenin toplam bedeli 4,6 milyar dolara ulaştı.” dedi.

Reklam
Reklam

Müteahhitlik firmalarının 2012 yılında Türkmenistan’da üstlendikleri projeler arasında olimpiyat köyü, enerji santral ve nakil hatları, yollar, su arıtma tesisleri ve kamu idare binaları bulunuyor.
Ayrıca, Türkmenistan’da sürdürülen yatırım programı kapsamında Türk firmalarınca teklif verilen ve değerlendirmesi sürdürülen ihaleler arasında, Aşkabat Havaalanı ve diğer illerdeki havaalanlarının yenilenmesi, Hazar Denizi kıyısında inşa edilecek liman projesi, Türkmenistan karayolu ağının yenilenmesi, yeni konut bölgelerinin ve sanayi tesislerinin kurulmasına yönelik projeler de yer alıyor.

Bu yatırımlardan alınacak projelerle birlikte Türkmenistan’da müteahhitlik sektörünün üstlendiği projelerin bedeli 5 milyar dolara ulaşabilecek. Bugüne kadar Türkmenistan’da sektörün üstlendiği projelerin toplam tutarı ise 28.8 milyar dolara ulaştı. Türkmenistan 28.8 milyar dolar proje bedeli ile bugüne kadar Türk inşaat sanayinin en fazla proje üstlendiği 2. ülke olarak Rusya Federasyonu’nu takip ediyor.
Türk müteahhitlerin 2012 yılında dünyada üstlendiği projelerin toplam bedeli 17.6 milyar dolar oldu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz