Türk Ocağı’nda Türkiye’de Ve Dünya’da Tarım Sohbeti

Türk Ocağı Nazilli Şubesi haftalık olarak düzenlediği sohbet toplantısının bu haftaki konusu Türkiye’de ve Dünya’da...

Türk Ocağı Nazilli Şubesi haftalık olarak düzenlediği sohbet toplantısının bu haftaki konusu Türkiye’de ve Dünya’da Tarım oldu. Sohbete konuşmacı olarak ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müşaviri Ziraat Yüksek Mühendisi Hasan Duman katıldı.

Konuşmasında öncelikle kısa özgeçmişinden ve meslek hayatından bahseden Hasan Duman, Tarım’ın ata mesleğimiz olduğunu söyledi. Orta Asya’da tarım yaptık, Anadolu’da da Tarımla uğraştık diyen Duman; “Kullanacağım rakamlar DİE’nün ve Tarım Bakanlığının rakamlarıdır. Önceleri nüfusumuzun yüzde 75’i kırsal kesimde yaşıyordu. Bugün ise tam tersine bir durum söz konusu. Çünkü nüfusumuzun yüzde 75’i şehirlerde yaşıyor. Böyle bir nüfusun şehirlere göçü bir sorunu da beraber getirmiştir. Meydana gelen çarpık şehirleşme ve nüfus artışı işsizlik sorununu da getirdi.”

Reklam
Reklam

“TARIMA GEREKEN YATIRIMI YAPAMADIK”

Köylerde tarıma gereken desteğin zamanında sağlanabilmesi durumununda şehirlere göçün kontrol altında alınabileceğini ve böylece birçok sorunun azalmış olacağını dikkat çeken Duman; “Ülkemizde tarımla ilgili ekonomik problemlerimiz var, çünkü Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze ekonomimizi yönetenlerle tarımı yönetenlerin politikası paralellik göstermemiştir. AB’ de tarım (27 ülkede) nüfusun genelde yüzde 4-5’i uğraşır. Bu da yaklaşık 12-13 milyon nüfusa karşılık gelir. Bizde ise bu oran yüzde 25 yani 17-18 milyon nüfus tarımla ilgilidir. Bugün ülkemizde 25 milyon hektar tarım arazisi 22 milyon parselden oluşur. Tarım işletmesi için en az 7 parsel gerekmektedir. Çiftçilerimiz kendi tarlalarına traktörle gitmek için başkalarının arazisinde geçmek zorundadır, bunu dahi henüz çözemedik. Yaşanılan birçok sıkıntının sebebi tarımla uğraşan insanlarımızı yerinde istihdam edemedik. Tarıma gereken yatırımı yapamadık" dedi.

“SU ZENGİNİ DEĞİLİZ”

Türkiye'de mirastan kaynaklanan arazi parçalanmalarının verimi oldukça düşürdüğünü dile getiren Hasan Duman; “Halbuki Avrupa da tarım işletmeleri en çok bir iki parçadır. Yasal tedbirler alınarak mirasla parçalanmaların önüne geçilebilir. Avrupa’daki işletmeler 150 dekar civarındadır. Bize göre 2,5 kat daha büyüktür. ABD’de ise bin 818 dekar, bize göre 30 kat büyüktür. AB’de ürün deseni yaklaşık yüzde 50 bağ-bahçe, yüzde50 mısır-tahıl şeklindedir. Bizde ise ağırlık tarla tarla işlenir aileler işletir. Sulama projeleri açısından ABD ve AB gerekli hazırlıklarını yapmıştır. Ülkemizdeki durum ise iyi değildir. Ülke olarak su zengini değiliz, sulama açık sistemlerle yapılırsa buharlaşma oranı yüksek olduğundan suyu verimli kullanamıyoruz. Kapalı sulama sistemlerine hızla geçmemiz gerekir. Sulanabilir birinci sınıf araziler amacı dışında kullanılmamalıdır (Konut ve Sanayi Yatırımı). Üretim planlaması yapılmak zorunda” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Duman konuşmasının devamında zeytinyağı, pamuk, portakal ve incir gibi yerli ürünlerle ilgili açıklamalar yaparken, dinleyicilerin GDO, Mısır, Beyaz ekmek ve Organik tarım konusundaki sorularına da cevap verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: