Türk Ocakları’nda Haftalık Sohbetler Sürüyor

Türk Ocağı Malatya Şubesi tarafından her hafta dernek binasında düzenlenen bilgilendirme toplantısının bu haftaki konuğu...

Türk Ocağı Malatya Şubesi tarafından her hafta dernek binasında düzenlenen bilgilendirme toplantısının bu haftaki konuğu Malatya Araştırmaları Derneği Başkanı, Gazeteciler Cemiyet 2.Başkanı Kemal Deniz oldu.

“Türk Ocakları’nın Kuruluşu, Amacı ve Bugünkü Misyonu” hakkında bilgiler veren Kemal Deniz, “Türk Ocağı, 25 Mart 1912 tarihinde Mehmet Emin Yurdakul ve arkadaşları tarafından kurulmuştur. Türk Ocağı’nın kurulduğu tarih, Balkan Savaşı’nın en ateşli anları yaşanmaktadır ve Romenler, Bulgarlar, Ermeniler, gayri Müslimler bütün unsurları ile Osmanlıya karşı ayaklanmışlardır. Bu ayaklanma 1908 yıllarında başlamıştır” dedi.

Reklam
Reklam

Deniz, 1919 yılında Malatya’da kurulan Müdafai Hukuk Cemiyeti’ne Keşşaf Hoca’nın başkan olduğunu ve o günlerde Hacı Bedir Ağaya gönderilen nasihat heyeti içerisinde Türk Ocağı mensuplarının da bulunduğunu belirterek şunları söyledi: “Kurulan heyet 12 Ağustos 1926 yılında Ankara’ya ziyarete giderler. Bu tarihte Ocak Başkanı Talat Fırat’ta heyette yerini alır. Malatya Türk Ocağı Binası (Şimdiki Atatürk Evi) ihtişamlı bir şekilde taş bina 25 Mayıs 1926 da inşa ediliyor. Bu binayla ilgili o günkü Vali Nevzat Tandoğan’a Mustafa Kemal Atatürk, ‘Türklüğün kalesi Malatya’mızda. Malatya’mıza da bu ocak yakışır. Böyle bir binanın yapılmasından memnuniyet duydum’ içerikli bir telgraf göndermiştir. Bu tarihte Ocak Reisi Dr. Ömer Keşşaf’tır. 31 Ağustos 1928’de bina bitmiş ve açılışı yapılmıştır. 1937 yılında Atatürk Malatya Türk Ocağı ziyaret etmiş ve duygulu bir konuşma yapmıştır. Bu ocak o gündür bu gündür, Malatya’da kültürel etkinliklerin yapıldığı önemli bir kuruluş olmuştur.”

Deniz, “Milletin birliği için çalışan bu ocak binası, Rum, Ermeni ve bütün azınlıklara malları iade edilirken, Türk Ocağı’na ait binlerce dönüm arazide verilmemektedir. Türk aydınları bu ocakta yetişmiş, bu günde kısıtlı imkanlara rağmen büyük bir gayretle görev yapmaktadır” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Bu arada, Türk Ocağı toplantısına katılan Anadolu Selçuklu Medeniyeti Derneği Genel Başkanı Ayetullah Geçen, kültürel hizmetlerden dolayı Türk Ocağı Malatya Şubesi Başkanı Nadir Günata’ya bir plaket verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: