Türk Öğrenciden Tarihe Geçecek Buluş: 'çığdan Koruyan Elbise'

Üniversite öğrencisi Mustafa Uysal, çığ felaketine karşı tarihe geçecek bir elbise icat etti. AKUT'tan da...

Üniversite öğrencisi Mustafa Uysal, çığ felaketine karşı tarihe geçecek bir elbise icat etti. AKUT'tan da destek gören buluşla ilgili patent müracaatında bulunan Uysal, "Buluşumun öncelikli amaca dağlık bölgelerde görev yapan askerlerin çığ tehlikesine karşı korunmasını sağlamak" dedi.

Çorumlu 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Mustafa Uysal, çığ felaketlerine karşı tarihe geçecek bir buluş icat etti. Özellikle dağlık bölgelerdeki askerlerin çığ tehlikesine karşı korunması amacıyla icat ettiği buluşunu lise yıllarında tasarlayan Uysal, 'Çığdan Koruyan Elbise' başlıklı buluşu için Adres Patent aracılığıyla patent başvurusunda bulundu.

Reklam
Reklam

İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği hazırlık sınıfı öğrencisi olan Uysal, buluşuyla ilgili olarak, "Haberlerde gördüğüm çığ felaketleri sonucu hayatını kaybeden insanların çaresizlikleri bu buluşu tasarlamamda önemli bir etken oldu. Özellikle dağlık bölgelerdeki askerlerin bu felaket sebebiyle hayati tehlikeler yaşamasının önüne geçmek adına böyle bir elbise tasarlamaya karar verdim" diye konuştu.

Çığdan koruyan elbiseyi AKUT Kurucu Üyesi Mehmet Tanrısever ile paylaştığını ve kendisinin buluşunu desteklediğini dile getiren Uysal, "Arama kurtarma konusunda son yıllarda çok önemli gelişmeler kaydeden AKUT'un kurucu üyesi Mehmet Tanrısever çığ felaketine karşı tasarladığım bu elbisenin önemli bir kurtarma aracı haline gelebileceğini söyledi. Gerekli prosedürleri tamamladıktan sonra üretimi için harekete geçeceğim" açıklamasında bulundu.

ÇIĞA KARŞI HAVAYLA KORUMA SAĞLIYOR

Çığdan koruyan bu elbisenin temel mantığının darbe anında hava yastığı gibi bölge bölge şişerek kazazedenin hayati fonksiyonlarını sürdürmesini ve artan hacimle yüzeyde kalmasını sağlamak olduğunu dile getiren Uysal, "Çığ sonrasında kar altında kalan kişilerin yaşam standartlarını yükseltmek için ağız bölgesine yakın bir hava kaynağı yerleştirdim. Çığ altında kalan ve kurtarılmayı bekleyen kazazedenin kısa sürede bulanması için de GPS vericisi ekledim. Bu elbise dağ ortamında çalışanlar ya da turizm amaçlı dağ aktivitelerine katılanlar için hayati bir önem taşıyacak" dedi.

Reklam
Reklam

Konuyla ilgili açıklama yapan Adres Patent Marka ve Patent Danışmanı Billur Demirci de, "Çığ felaketi ile ilgili tüm Türkiye'de bugüne kadar dört patent başvurusu yapılmış durumda ve bu buluşların işlevselliği söz konusu değil. Türkiye'de ilk kez çığ düşme anı ve sonrasında kazazedenin hayatını kurtaracak nitelikte bir buluş yapıldı" şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: