Türk ordusu, parmak ısırtıyor

İSTANBUL ((İHA) - İnsanlık idealleri uğruna 1950 yılında katıldığı Kore Savaşları'nda, azmiyle, kahramanlığıyla, ruhuyla, bir çok ülke ordularına örnek gösterilen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda güç ve yeteneğini bir kez daha ispatlarken, 1980'li yılların sonunda ise yeniden yapılanma sürecine girdi.

TSK, 40-50 bin kişilik bir kolorduyu, çok kısa süre içerisinde, müşterek harekat için görevlendirebilirken, Deniz Kuvvetleri'ne ait bir denizaltı, refakatsiz olarak 15 bin mil mesafeyi kat ederek ana üssüne dönebiliyor. ABD'den sonra en fazla F-16'ya sahip Hava Kuvvetleri'nin savaş uçakları ise, havada yakıt ikmal kabiliyeti ile Atlantik'i aşarak ABD'ye kadar gidebiliyor.

Reklam
Reklam

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 2000'li yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri, yeni güvenlik sorunlarına ve krizlere uygun şekilde reaksiyon göstermek, belirsizliklere karşı hazır olmak, iç-dış tehdit ve risklere karşı ülkenin güvenliğini sağlayabilmek için, caydırıcılık, güvenlik-harekat ortamının şekillendirilmesi, savaş dışı harekat (barışı destekleme harekatı, doğal afet yardım harekatı ve iç güvenlik harekatı), kriz yönetimi, sınırlı güç kullanımı, konvansiyonel harp gibi faaliyetleri icra ediyor.

KUVVET YAPISI Türk Silahlı Kuvvetleri, Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile barış döneminde İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak görev yapan ve sefer durumunda Kara ve Deniz kuvvetleri komutanlıkları bünyesine dahil olan Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan meydana geliyor.

Kara Kuvvetleri: Kara Kuvvetleri Komutanlığı genel olarak 4 ordu, 10 kolordu, 2 mekanize piyade tümeni, 2 mekanize piyade tümen karargahı, 1 piyade tümeni ve 1 eğitim tümeni, 14 mekanize piyade tugayı, 14 zırhlı tugay, 12 piyade, iç güvenlik tugayı, 5 komando tugayı, 5 eğitim tugayından oluşuyor.

Reklam
Reklam

Deniz Kuvvetleri: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın genel olarak kuvvet yapısı ise şöyle: 13 denizaltı, 21 fırkateyn, 22 mayın avlama-tarama ve dökücü gemisi, 21 güdümlü mermili hücumbot, 52 çıkarma gemisi-aracı, 23 deniz karakol uçağı-helikopteri ve 1 amfibi deniz piyade tugayı.

Türk Hava Kuvvetleri: Hava Kuvvetleri Komutanlığı ise 19 muharip filo, 2 keşif filosu, 5 eğitim filosu, 6 ulaştırma filosu, 1 tanker filosu ve 8 SAM filosundan oluşuyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri, 40-50 bin kişilik bir kolorduyu, çok kısa bir ikaz süresi içerisinde, müşterek bir harekat için görevlendirebiliyor, 5-6 taburluk bir gücü, gece ve gündüz havadan hücum indirmesiyle, uzak mesafelerdeki hedeflere, kısa sürede intikal ettirebiliyor. TSK, aynı anda 4 ayrı yerde, tabur seviyesindeki birlikler ile barışı destekleme harekatına iştirak edebilecek imkan ve kabiliyete sahip.

TÜRK BAYRAĞI DÜNYA LİMANLARINDA Deniz Kuvvetleri'ne ait bir denizaltı, refakatsiz olarak 15 bin mil mesafeyi kat ederek ana üssüne dönebiliyor. Donanma, dünya denizleri ve limanlarında Türk bayrağını dalgalandırarak, uluslararası operasyonlar ile tatbikat ve ikili faaliyetlerde bulunabiliyor.

Reklam
Reklam

Hava Kuvvetleri, ABD'den sonra en fazla F-16 savaş uçağına sahip olup, uçakları havada yakıt ikmal kabiliyeti ile Orta Avrupa'da atışlı bir tatbikata iştirak edip yurda dönebiliyor, Atlantik'i aşarak ABD'ye kadar gidebiliyor. Ayrıca, Kosova Krizi sırasında icra edilen hava harekatı, Türk Hava Kuvvetleri'nin, NATO'da ABD'den sonra gece harekat icra edebilen tek hava kuvveti olduğunu ortaya koydu.

Türk Silahlı Kuvvetleri, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde meydana gelen Marmara Bölgesi ve Düzce depremlerinde olduğu gibi, süratli şekilde doğal afet yardım harekatı icra edebiliyor ve bu imkan ve kabiliyetini her geçen gün daha da geliştiriyor.

TSK'NIN HEDEFLERİ Global ve bölgesel dengelerin henüz tam olarak oluşmadığı, içinde bulunulan politik ve askeri ortamda, bölgede ve dünyada barış ve istikrara katkıda bulunmanın yanı sıra, iç ve dış tehditlere karşı ülke savunmasını sağlayacak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, yeniden yapılanmasında şu kabiliyetlerin idame edilmesi ve geliştirilmesi hedefleniyor:

Reklam
Reklam

Caydırıcı askeri gücün idamesi, komuta, kontrol, muhabere, bilgisayar, istihbarat, keşif ve gözetleme sistemleri, üstün hareket kabiliyeti ve ateş gücü, ileri teknoloji ürünü silah ve sistemler, her hava ve her ortamda gece ve gündüz şartlarında harekat icra etme kabiliyeti, kitle imha silahlarına karşı hava-füze savunma ve NBC korunma kabiliyeti, stratejik intikal, müşterek ve birleşik harekat icra etme kabiliyeti, klasik savaşın yanında, barışı destekleme, terörle mücadele, doğal afetlerde yardım, kriz yönetiminin desteklenmesi, sınırlı güç kullanımı, abluka, ambargo, insani yardım ve göçü önleme gibi değişik harekat türlerini ifa etme kabiliyeti.