Türk PMI'si tarihindeki en düşük seviyesine geriledi

İSTANBUL (İHA) - Ocak ayında yüzde 48,9 düzeyinde olan Türkiye Satın Alma Yöneticisi Endeksi'nin (PMI) Şubat ayında yüzde 46,4'e gerileyerek otuz üç aylık araştırma tarihindeki en düşük seviyesine gerilediği açıklandı.

Buna göre Türk PMI'si Şubat ayında, belirgin bir düşüş oranına işaret etti. Üretim, yeni siparişler, istihdam, satın alma faaliyeti ve birikmiş işlerin hepsi rekor oranlarda düşerken, girdi fiyat enflasyonu on yedi aydaki en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

ABN AMRO ve dünyanın önde gelen ekonomik araştırma şirketlerinden NTC Research tarafından yayınlanan, Türkiye imalat sektörünün durumu hakkında bilgi vermek üzere tasarlanmış bir bileşik gösterge olan ABN AMRO Türkiye Satın Alma Yöneticisi Endeksi'nin (PMI) Şubat ayı verileri, araştırmaların başladığı Haziran 2005 tarihinden bu yana otuz üç aylık seriler tarihindeki en düşük değeri gösteriyor. Ocak ayında 48,9 olan ABN AMRO Türkiye Satın Alma Yöneticisi Endeksi (PMI) Şubat'ta 46,4'e gerileyerek, üst üste dördüncü ayda da büyümeyi daralmadan ayıran, değişim olmayan 50,0 seviyesinin altında kaldı.

Reklam
Reklam

ABN AMRO Kıdemli Ekonomistlerinden Debbie Orgill, konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: "Şubat ayı PMI raporu, talebin zayıflaması ve yüksek fiyat dinamikleri ile oldukça olumsuzdur. Ancak, bu zayıflık ve fiyatlardaki yükseliş kısmen, kötüleşen hava koşullarıyla ilişkilidir. İmalatçılar, yurtdışı siparişlerdeki azalmanın arkasında yatan etken olarak Türk lirasının güçlü olmasını göstermeye devam etmektedirler. Araştırma, Türkiye Merkez Bankası'nın da son dönemlerde vurguladığı gibi, Şubat ayında da gıda fiyatlarının arttığına işaret etmektedir."

ÜRETİMDEKİ AZALMANIN ANA NEDENİ YENİ İŞLERDE DEVAM EDEN DÜŞÜŞ OLDU Rapor, Türkiye'deki imalat sanayi üretiminin Şubat ayında, son altı ayda dördüncü defa düştüğünü ve düşüş oranının araştırma genelinde rekor seviyede olduğunu ortaya koydu.

Raporda, benzer şekilde alınan yeni işler hacminin de Şubat ayında rekor seviyede düştüğü ve üretimdeki azalmanın arkasında yatan ana nedenin bu alınan yeni işler hacmindeki süregelen düşüş olduğu açıklandı. İmalatçılar, olumsuz hava koşulları sonucu oluşan aksaklıkları da azalan üretimin nedeni olarak gösterdiler.

Reklam
Reklam

GİRDİ VE NİHAİ ÜRÜN STOKLARINDA DARALMA YAŞANDI Rapora göre, üretim ve yeni siparişlerdeki rekor düşüşe paralel olarak, Şubat ayında Türk imalat sanayisindeki işlerde araştırma tarihinin en hızlı seviyesinde düşüş yaşandı. Öte yandan rapor, depoların düzene koyulması ile girdi ve nihai ürün stoklarında daralma yaşandığına da işaret etti.

KÜRESEL EKONOMİNİN YAVAŞLAMASI, İHRACAT SİPARİŞLERİNDE DÜŞÜŞE NEDEN OLDU Türk PMI'ında, Şubat ayında küresel ekonominin yavaşlamasıyla birlikte ihracatla ilgili işlerin azalmasının, yurtiçi talepteki kötüleşmeye eşlik ettiği; yeni ihracat siparişlerinin ise araştırmada bugüne kadar görülen en hızlı düşüşü gösterdiği vurgulandı.

HAMMADDE VE ENERJİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ, MALİYET ENFLASYONUNU TIRMANDIRDI Raporda, Türk imalat sanayinde yaşanan fiyat baskılarının Şubat ayında da artmaya devam ettiği belirtildi.
Artan hammadde ve enerji fiyatlarının etkisiyle üst üste dördüncü ayda da hızlanmaya devam eden girdi maliyet enflasyonunun on yedi ayın en yüksek seviyesine yükseldiği de raporda açıklanan bilgiler arasında yer aldı. PMI raporunda, rekoltenin düşük olmasının gıda fiyatlarını (özellikle buğday) yükselttiğine dair bildirimler elde edildiği açıklandı. İmalatçıların kar marjlarını korumak için satış fiyatlarını son beş ayda görülen en yüksek oranda yükseltmelerine rağmen, ürün fiyatları enflasyonunun girdi fiyatları enflasyonuna göre çok altlarda kaldığı belirtildi.

Reklam
Reklam

BİRİKMİŞ İŞLERDE DE REKOR DÜŞÜŞ GÖZLEMLENDİ, FİRMALAR GİRDİ ALIMLARINI AZALTTI Şubat PMI'yı, birikmiş işlerin araştırma serilerinde gözlemlenen rekor hızdaki düşüşüyle birlikte Şubat ayında Türk imalat sektöründe yedek kapasite belirtilerinin ortaya çıktığını vurguladı. Bunun yanında, firmaların girdi alımlarını da rekor bir hızla azalttıkları görüldü.