Türk rehberden Kazak meslektaşlarına eğitim

Antalya Rehberler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yalçınkaya: - "Kazak rehberlerin mesleki yeteneklerini geliştirmeleri amacıyla Türkiye'de rehberlik ve turizmle ilgili edindiğimiz deneyimi burada aktarıyoruz"

Antalya Rehberler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yalçın Yalçınkaya, Kazak rehberlerin mesleki yeteneklerini geliştirmeleri amacıyla Türkiye'deki rehberlik ve turizmle ilgili edindiği deneyimi aktaracağını söyledi.

Yalçınkaya, Kazakistan'ın başkenti Astana'da, Kazak rehber örgütlerinin talebiyle düzenenlenen 3 günlük eğitim programının ilk gününde AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Eğitim çerçevesinde Kazak meslektaşlarına Türkiye’nin rehberlikle ilgili kanuni süreçleri, turist ve rehber ilişkisi, ülke tanıtımında rehberin önemi gibi konularda bilgi vereceğini kaydeden Yalçınkaya, Kazak rehberlerin bilgi seviyelerinin, turizme olan ilgisinin umut verici olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Yalçınkaya, Kazakistan'da devlet eğitim kurumları tarafından rehberliğin bir meslek olarak kabul edilip, gerekli adımların atılacağını düşündüğünü dile getirerek, "Kazak rehberlerin mesleki yeteneklerini geliştirmeleri amacıyla Türkiye'de rehberlik ve turizmle ilgili edindiğimiz deneyimi burada aktarıyoruz." dedi.

Türkiye'ye Kazak turistlerin büyük ilgi gösterdiğine işaret eden Yalçınkaya, otel rezervasyonlarının tatmin edici olduğunu, Türk seyahat acenteleri ve rehber örgütlerinin gerekli hazırlıkları yaptığını kaydetti.

Yalçınkaya, aile odaklı toplum yapısına sahip Kazakistan için tatil anlamında Türkiye'nin "mükemmel" bir ülke olduğuna dikkati çekti.

Bugüne kadar genellile Avrupa turlarına katılan Türk turistler için yeni rota arayışlarının sürdüğünü bildiren Yalçınkaya, "Orta Asya turlarının bizim tur operatörlerimiz tarafından programa alındığını görüyoruz. Bu noktada gerekli reklam ve tanıtım yapıldığı zaman Türkler Kazakistan’a geleceklerdir." ifadesini kullandı.

Yalçınkaya, "Kazakistan deyince aklımıza ata yurdu geliyor. Bu noktada Türkler özellikle Orhun ve Yenisey anıtlarından başlayıp, Özbekistan'da devam eden Türklerin tarihsel yolculuğunu daha yakından tanımak istiyor. Dolayısıyla kültür ve tarih turizmi noktasında Kazakistan önemli bir cazibe noktası olacaktır." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Astana Turizm Birliği Başkanı Aygerim Muhamedjanova da eğitimlere ülkenin Akmola, Atırau eyaletilerinden 50 civarında rehberin katıldığını aktardı.

Türkiye'de rehberliğin geliştiğini, bu faaliyetler ile ilgili yasaların uygulandığını anımsatan Muhamedjanova, "Ülkemizde turizm rehberciliğinin gelişmesinde Türkiye deneyiminin yararlı olacağını düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Anahtar Kelimeler: