Türk Sağlık Sen: Yabancı hekim ve hemşire, yeni sorunların adıdır

Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, yabancı hekim ve hemşirenin önünün açılmasına tepki gösterdi....

Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, yabancı hekim ve hemşirenin önünün açılmasına tepki gösterdi. Kahveci, “Yabancı doktor ve hemşire bizim için çözüm değildir. Yeni sorunların adıdır.” dedi.
Önder Kahveci, yaptığı yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığı teşkilat yapısını değiştiren kanun hükmünde kararnamedeki bazı düzenlemelerin sağlık alanındaki çalışma hayatına zarar vereceğini belirtti.
Kararnamede yer alan yabancı doktor ve hemşire getirilmesine yönelik düzenlemeyi eleştiren Kahveci, “Biz hemşire ve doktor açığımızı kendi öz kaynaklarımızı planlı bir şekilde kullanarak kapatılmasından yanaydık. Türk diline hakim, Türk kültürünü bilen 100 bin doktor ve 400 bin hemşire nereden bulunacak merak ediyoruz. Nerelerden nasıl doktor ve hemşireler gelecek bunları da hep birlikte göreceğiz.” değerlendirmesini yaptı.
Bakanlığın popülist bir yaklaşım içine girdiği eleştirisinde bulunan Kahveci, “Yabancı doktor ve hemşire bizim için çözüm değildir. Yeni sorunların adıdır. Ayrıca bu düzenleme zor şartlar altında görev yapan doktor ve hemşirelerimizin moral ve motivasyonlarını bozacaktır.” dedi.
Yabancı doktor ve hemşirenin düşük ücretle sağlık çalışanı istihdam etmenin bir yolu olduğunu savunan Kahveci, “Bu düzenleme hemşire ve doktorlarımızın ilerleyen süreçte istihdamlarına da zarar verecektir Ülkelerinde 200 dolar aylıkla çalışırken Türkiye’ye gelerek çalışacak yabancı doktorların verdiği sağlık hizmetinin kalitesi de tartışmalı olacaktır. Daha da önemlisi bunun faturası doğrudan vatandaşa çıkacaktır.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

"VEKİL EBE VE HEMŞİRELERİN 4-B’YE GEÇİRİLMESİ OLUMLU BİR DÜZENLEME"
Söz konusu kararnamede vekil ebe hemşirelerin 4-B’ye geçirilmesini olumlu bir düzenleme olduğunu kaydeden Kahveci, şöyle devam etti: “Biz tüm çalışanların kadrolu olmasından yanayız. Söz konusu kanun hükmünde kararname ile vekil-ebe hemşirelerin 4/B’li sözleşmeli kadroya geçirilmesi olumludur. Çünkü bu düzenleme ile vekil ebe hemşirelerin mali ve sosyal haklarında iyileştirmeler olacak. Ama bu düzenlemede de 1 yıldır çalışıyor şartı getirilmesi mağduriyete neden olmuştur.”

“KAMU HASTANE BİRLİKLERİNDE, HASTANELERİN YEREL İDARECİLERİN KONTROLÜNE GEÇMESİ GİBİ DÜZENLEMELER YER ALMIYOR”
Kahveci, kararname ile birlikte kamu hastane birliklerinin hayata geçirildiğini de söyledi. Kamu hastane birliklerinin 2007 yılından beri gündemde olduğunu hatırlatan Kahveci, “O günlerde yapılmak istenen düzenleme ile bugün yayınlanan arasında önemli farklılıklar var. Hastanelerin yerel idarecilerinin kontrolüne geçmesi gibi düzenlemeler yer almıyor.” dedi.
Bu konuda yürüttükleri çalışmaların önemli katkıları olduğunu belirten Kahveci, “Fakat kamu hastane birliklerinin sözleşmeli çalışmayı getirmesini kabul etmek mümkün değildir. Hükümet sözleşmelileri kadroya geçirirken, Sağlık Bakanlığı’nın ısrarla sözleşmeli çalışmada diretmesini anlamak mümkün değil.” açıklamasını yaptı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz