Türk Sağlık-Sen'den "radyasyon" uyarısı

ANKARA (İHA) - Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, röntgen teknisyenlerinin çalışma saatlerinin yükseltilmesinin, personelin yüksek oranda kanser gibi hastalıklara yakalanmasına yol açacağını söyledi.

Kahveci yaptığı yazılı açıklamada, hastanelerdeki radyasyon tehlikesine dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı'nın, röntgen teknisyenlerinin çalışma saatlerini 5 saatten 7.5 saate yükseltmek istemesi üzerine, Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi olarak 28 ildeki 57 sağlık kuruluşunda görev yapan bin röntgen teknisyeni üzerinde anket yaptırdıklarını belirten Kahveci, her bir teknisyenin günde ortalama 55 röntgen filmi çektiğinin belirlendiğini kaydetti. Sağlık kuruluşlarındaki röntgen cihazlarının "antika" değeri taşır nitelikte olduklarını da ifade eden Kahveci, söz konusu anketin düzenlendiği kuruluşlardaki röntgen cihazlarının yüzde 45'inin 20 yıllık veya daha eski cihazlar olduğunun belirlendiğini, bunlarında yüksek oranda radyasyon yaydıklarını kaydetti. Kahveci, röntgen teknisyenlerinden yüzde 88.10'unun da çalıştıkları ortamın sağlığa etkileri hakkında bilgilendirilmediğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Yaptırmış oldukları ankete katılan röntgen teknisyenlerinden yüzde 34.92'sinin radyasyon nedeniyle sağlık sorunları yaşadıklarının belirlendiğini dile getiren Kahveci, teknisyenlerin yüzde 98.41'inin de çalışma saatlerinin 7.5 saate çıkarılmasını istemediklerini belirtti.
Kahveci konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanlığı, röntgen teknisyenlerinin çalışma saatlerini 5 saatten 7.5 saate çıkarmak istemekle personelin sağlığını hiçe saymaktadır. Anketimizin sonuçları da göstermektedir ki röntgen teknisyenlerinin sağlığı bugün bile risk altındadır. Bakanlık çalışma saatlerini yükseltmek istenmesine neden olarak, AB ülkeleri standardını göstermektedir. Bakanlığın bu gerekçesi gerçeklikten uzaktır. Çünkü Bakanlık, çalışma saatlerine 7.5 saat olduğuna örnek verdiği AB ülkelerinden İngiltere7De röntgen teknisyeni başına 3 bin 48, Hollanda'da 3 bin 330, Almanya'da 2 bin 711, Fransa'da 2 bin 857 kişi düşerken bizim ülkemizde röntgen teknisyenine 10 bin 563 kişi düştüğü ya bilinmemekte, ya da görmezden gelinmektedir. Bu ülkelerdeki bir röntgen teknisyeni yılda 2 bin inceleme yaparken, Türkiye'de bu rakam 12 bin 500'lere ulaşmıştır. Konuya sadece çalışma saati olarak yaklaşmak yanlıştır."

Reklam
Reklam