Türk Sağlık-Sen'den 'torba yasa' tepkisi

ANKARA (İHA) - Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, TBMM'de bugün görüşülecek olan torba yasa ile röntgen teknisyenlerinin çalışma saatlerinin 5'ten 7.5'a çıkarılmak istendiğini belirterek, "Röntgen teknisyenlerinin çalışma saatlerinin yükseltilmek istenmesi personelin sağlığın hiçe saymaktır. Sendikamız tarafından yapılan ankette göre hastanelerde antika değeri taşıyan tarihi röntgen cihazları bulunuyor" dedi.

Kahveci, yaptığı yazılı açıklamada, röntgen cihazlarının yüzde 45 gibi büyük bir kısmının 20 yıllık ve daha eski olduğunu, her 100 cihazdan 6'sını 1956 model ve yüksek radyasyon yaydıklarından dolayı sağlık personelinin hayatı için büyük risk oluşturduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Röntgen cihazlarının yüzde 31'inin lisansız, röntgen birimlerinin ise yüzde 45'inin ruhsatının bulunmadığını ifade eden Kahveci, röntgen cihazların 4'te 3'ünden fazlasının rutin ölçüm ve kalibrasyonlarının yapılmadığını da bildirdi. Yaptıkları ankette, "Kullandığınız cihazların rutin ölçüm ve kalibrasyonları düzenli olarak yapılıyor mu?" sorusuna personelin yüzde 77.38'inin "yapılmıyor" cevabı verdiğini hatırlatan Kahveci, şunları kaydetti:

"Ankette radyasyonla çalıştığınız ortam radyasyondan korunma standartlarını taşıyor mu? sorusuna personelin yüzde 65.48'i 'hayır' cevabını verdi. Ayrıca anket sonuçlarına göre personelin yüzde 88.10'unun çalışılan ortamın sağlığa etkileri hakkında bilgilendirilmediği ortayı çıktı".

Görüşülecek torba yasada yabancı doktorların Türkiye'de çalışmasının önünün açılacağını belirten Kahveci, bu önerisini görevini büyük bir özveri ile yapan Türk hekimlerini incittiğini savundu. Kahveci, "Ülkemize alanında başarılı olmuş hekimlerin geleceğini zannedenler çok yanılıyorlar. Avrupa'dan ve Amerika'dan alanında uzman doktorların Türkiye'ye gelmesini beklemek hayalciliktir. Türkiye'ye hekim Pakistan, Moldova, Hindistan, Çin ve Rusya gibi ülkelerden gelecektir. 50-100 dolara çalıştırılmak istenen bu hekimlerin mesleki kaliteleri başta olmak üzere hastayla iletişimi nasıl sağlayacakları gibi birçok sorunda ortaya çıkacaktır. Kısacası Türkiye hekim çöplüğüne dönüşecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam