Bram Stoker'in Kazıklı Voyvoda romanından esinlenilen Drakula İstabul'da filminin yönetmenlik koltuğunda Mehmet Muhtar oturuyordu. 1953 yapım korku filminde başrol oyuncuları; Atıf Kaptan, Bülent Oran, Annie Ball ve Cahit Irgat olarak karşımıza çıkıyor.
İstanbul'da yaşayan bir avukat olan Azmi, Romanya'da şatosunda yaşayan Drakula adındaki bir adamın avukatlığını üstlenir. Kazıklı Voyvoda konulu orjinal romanda konu İstanbul'da geçiyor.
1955 yapım Orhan Erçin'in yönetmenliğini üstlendiği filmde Merih adlı bir gezegenden bir grup kadın dünyayı ziyaret etmeye gelir. Uzaydan gelen kadınlar ellerinde Erkek Bulma Aleti ile erkekleri bulup kendi gezegenlerine kaçırmayı hedefler.
2000'li yıllara kadar Sadri Alışık'ın hayat verdiği Turist Ömer karakteri yediden yetmişe kadar hala izlenmekte. 1964-1973 yılları arasında Hulki Saner'in yönettiği bir dizi komedi filmi olan Turist Ömer, birçok insanın kalbinde taht kurdu.
Turist Ömer karakteri ilk kez Hulki Saner'in yönettiği Helal Olsun Abi filminde gözüktü. Özellikle Turist Ömer Uzayda ve Turist Ömer Yamyamlar
Arasında filmleriyle fantastik sinemaya mizahi olarak farklı bir boyut kazandırıldı. Turist Ömer Uzay'da filminde dönemin efsane serilerinden olan 'Star Trek'in kahramanları Kaptan Kirk, Mr. Spock ve uzay gemisi Atılgan, Turist Ömer ile birlikte sinema filmlerinde yeniden hayat bulmuştu.
Turist Ömer serisi tam olarak şöyle;
Helal Olsun Ali Abi - 1963
Turist Ömer - 1964
Ayşecik Çıtı Pıtı Kız - 1964
Ayşecik Cimcime Hanım - 1964
Turist Ömer Dümenciler Kralı - 1965
Turist Ömer Almanya'da - 1966
Turist Ömer Arabistan'da - 1969
Turist Ömer Yamyamlar Arasında - 1970
Turist Ömer Boğa Güreşçisi - 1971
Turist Ömer Uzay Yolunda 1973
Tarihler 1965'i gösterdiğinde fantastik kurgular ve yeni kahramanlar dünyanın birçok yerinde boy gösteriyordu. Aynı yıl İtalya'da sadece bir fotoromondan yayınlanan Killing adında bir anti kahramanın maceraları büyük ilgi uyandırdı. Yapımcı ve yönetmen Yılmaz Atadeniz bu fırsatı kaçırmayı Killing'i, Kilink olarak değiştirerdi ve sinemamıza yeni bir anti kahraman kazandırdı.
Ancak Türk halkının iyi karakter sevdasını çok iyi bilen yönetmenimiz Kilink'i canlandıran Yıldırım Gencer'in karşısında bir de iyi kahraman olan İrfan Atasoy'un canlandırdığı Uçan Adam'ı koydu. Film o yıllar ilgiyle izlenince devamı da çekildi.
Devam filmleri; Kilink: Soy ve Öldür, Kilink Uçan Adama Karşı, Şaşkın Hafiye Kilink’e Karşı ve Sihirbazlar Kralı Mandrake Kiling’in Peşinde
Bir Kaptan Amerika esintisi olan Binbaşı Tayfun o dönemler ne kadar merak edilen bir film olsa da ilerleyen yıllarda unutulup gidenler arasına girdi.
1968'de Türk sinemasına kazandırılan, Tolga Ziyalan'ın yönetmenliğindeki filmin başrollerinde Nihat Ziyalan, Sezer Güvenirgil ve Erol Taş gibi isimler bulunuyordu.
Efsane çizgi roman karakteri Zagor'un ilk sinema filmi ülkemizde 1971'de vizyona girdi. Bu uyarlama film çok düşük bütçelerle çekildi. Ülkemizde fantastik sinemaya pek yatırım yapılmadığını düşünürsek bu yıllarda düşük bütçeler bir hayli normaldi. Antalya - Kemer'de çekilen filmin başrolünde henüz 20 yaşında olan Levent Çakır vardı. Yönetmenlik koltuğunda ise Nişan Hançeryan oturuyordu.
Bir başka Yılmaz Atadeniz filmi olan Yılmayan Şeytan, 1940'ta yayınlanan Mysterious Doctor Satan filminin uyarlaması olarak karşımıza çıktı. Dr. Şeytan karakterinde boy gösteren Erol Taş 1972'de bir hayli fazla konuşulmuştu.
Sezgin Burak'ın yarattığı Tarkan karakteri Türk çizgi roman ve sinema tarihinde yaratılmış en orjinal karakterlerden biri. Hun Türkü olan yalnız kahraman Tarkan ve sadık köpeği Kurt'u anlatan hikaye Ertem Eğilmez'in yapımcılığında ve Mehmet Aslan ve Tunç Başaran ikilisinin yönetmenliğinde beyaz perdeye aktarıldı. Filmlerin başrollerinde ise Kartal Tibet bulunuyordu. Seri 1969'da başlayıp 1973'de son buldu.
Tam seri şu şekilde;
Tarkan
Tarkan: Gümüş Eyer
Tarkan: Viking Kanı
Tarkan: Altın Madalyon
Tarkan: Güçlü Kahraman
Türk - İtalyan ortak yapımı bir film olan Süpermenler 1979'da İtalyan yönetmen Italo Martinenghi tarafından beyaz perdeye sunuldu. Yeni bir zaman makinesi üreten Ali Şen'in hayat verdiği Alman profesör Vok Van Vong bu makineyi İstanbul'daki Bizans hazinelerini bulmak için kullanımaya başlar. Gelişen olay örügüsüne bir dizi mafya işleri bulaşınca herkesten gizlediği süper güçleri olan Dedektif Murat yani Cüneyt Arkın ve ekibi olaya el koyarlar.
Cüneyt Arkın'ın başrolde kendini kanıtladığı ve düşük bütçeli Hollywood film uyarlamalarından olan Dünyayı Kurtaran Adam filmi çoğu ülkede Turkish Star Wars olarak gösterildi.
İki kahraman Türk pilotunun dünyayı kurtarmak için yola çıktığı macerada Cüneyt Arkın'ın 'bilinmeyen bir güç bizi kendine çekiyor' demesi ve filmin başında Star Wars sahneleri kullanılması lakabının hakkını veriyor diyebiliriz. Çetin İnanç'ın yönetmenliğini yaptığı 1982 yapımı filmde Cüneyt Arkın'a, Aydemir Akkaya eşlik ediyor
Yine bir Çetin İnanç filmi olan Vahşi Kan, 1983'de vizyona girdi. Cüneyt Arkın ve Emel Tümer'in başrollerini paylaştığı filmde birçok açık ve vahşet görüntüler nedeniyle bazı ülkelerde engellendi. Bir Kore gazisinin kasabasına dönüşüyle başlayan hikaye dönemin izleyicileri tarafından tepki görse de filmi seven kesim de hiç yabana atılacak sayılarda değildi.
"Çocuklara uzaydan yeni bir arkadaş geldi"
Yerli E.T. olarak adlandırabileceğimiz Badi, Zafer Par'ın yönetmenliğinde 1983'de vizyona girdi. Uzaydan gelen bir yaratık olan Badi, Ali ve kardeşlerine görünerek şehirde küçük bir yolculuğa çıkar ve olaylar gelişir...
Heyecanınızı Dizginleyemeyeceğiniz En İyi Aksiyon Filmleri içeriğine gitmek için buraya tıklamanız yeterli.