Dünya Bankası'nın, Türkiye'nin de içinde olduğu Avrupa ve Orta Asya Bölgesinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Shigeo Katsu, Türkiye'nin, mevcut küresel krizi fırsat bilerek, bazı yapısal reformları gerçekleştirmesi gerektiğini belirterek, bu reformların gerçekleşmesi halinde, çok daha güçlü bir ekonomi haline geleceğini söyledi.
Shigeo Katsu, Dünya Bankası-IMF Bahar Dönemi toplantıları çerçevesinde, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Türkiye'nin, 2001 yılında yaşanan mali krizden ders alarak mali sektörde ciddi yapılanmaya gittiğini, bankalarla ilgili ciddi önlemler alarak yapısal tedbirler uyguladığını belirten Katsu, bütün bu yapısal reformların faydasını gördüğünü vurguladı.
Türkiye'nin, mevcut küresel krizi ciddi bir şekilde izlediğini kaydeden Katsu, bu çerçevede, krizin olumsuz etkilerini en az düzeye indirme yolunda gerekli önlemleri aldığı ve bundan sonra da yine gerekli önlemleri almaya devam edeceğini ifade etti.
Katsu, Türkiye'nin, zamanında aldığı önlemler nedeniyle, bankacılık sisteminin sağlam olduğunu ve bugün bölgedeki en güçlü bankacılık sistemlerinden birisi durumuna geldiğine de dikkati çekti.
Türkiye'nin, kriz ortamını fırsat bilerek yapısal reformları gerçekleştirebileceğini belirten Katsu, yatırım ortamını iyileştirme çalışmaları ve gelecekte yeniden güçlü büyüme ve daha fazla ve daha iyi iş olanaklarının temelini oluşturacak işgücü piyasası reformları gibi yapısal kilit reformların önemli olduğunu söyledi.
YENİ KÜRESEL TİCARET LİKİDİTE PROGRAMI Shigeo Katsu, Türkiye'nin, Dünya Bankası'nın koordinasyonundaki yeni Küresel Ticaret Likidite Programı'ndan faydanabileceğini de kaydetti.
Özellikle Dünya Bankası'na bağlı Uluslararası Finans Kurumu'nun (IFC) bu konuda aktif bir şekilde çalışacağını belirten Katsu, Türk dış ticaret şirketlerinin de bu imkanlardan faydalanabileceklerini ifade etti.
Mayıs ayında yürürlüğe girecek olan Küresel Ticaret Likidite Programı, küresel mali kriz ortamında daralan dış ticaret hacmini canlandırmayı amaçlıyor.
Yeni Küresel Ticaret Likidite Programı, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde dış ticareti desteklemek için 50 milyar dolarlık bir fon oluşturacak.
Uluslararası kamu ve özel sektör ile kalkınma kurumlarının katkılarıyla oluşturulmasına karar verilen yeni likidite imkanı, küçük ve orta ölçekli firmaların, çok uygun koşullu ihracat ve ithalat kredisi almalarına imkan verecek.
50 milyar dolarlık fon, uluslararası ve ulusal bankalar aracılığıyla, dış ticaret firmalarına kullandırılacak. Kredinin, dış ticaretin artmasına katkıda bulunurken, işsizliği de azaltacağı belirtiliyor.