Türk siyasi tarihinin en garip partileri

Türk siyasal hayatı 1923'ten beri çok canlı. Özellikle 1946'da çok partili hayata geçişle birlikte birçok renkli parti siyasi hayatta yerini aldı. Toplamda 272 partinin kurulduğu Türkiye'de bazı partiler var ki başka hiçbir partiye benzemiyor.


İsim kapma isteğiyle 30 tanınmamış kişi tarafından kurulan Büyük Anadolu Partisi seçim yasası değişikliğinden faydalanarak seçime girme olanağı elde etti. BANAP ismini alan partiye ANAP itiraz edince BAP kısaltmasını aldı.


Başbakan Özal'ın kızı ve damadının Jaguar arabasına gönderme yapan partinin amblemi davulu delen jaguar oldu. Bu yüzden parti tarihte davul delen jaguar partisi olarak da anılır.

Reklam
Reklam

1957'de Erzurum'da, gazeteci Hüseyin Köycü tarafından kuruldu. Partinin programında, "İktidarı almak, seçim kazanmak ham hayalinde hiçbir zaman olmadığımız için programımızda devlet teşkilatına dair hiçbir madde, hiçbir mütalaa kaydedilmemiştir" ibaresi vardı.


Ancak partinin ömrü uzun sürmedi. Anayasa Mahkemesi partinin küçük ve örgütsüz olması sebebiyle Ufak Parti'yi kapadı.


Kısa adı MEHTAP olan olan parti 1988'de kuruldu. İsmiyle müsemma parti ekonomide tarım ve hayvancılığın önemini vurguluyordu.


Ürgüplü memur Cevat Bitirgen Ürgüplü tarafından kurulan parti hayvanları ve doğayı seven insanları birleştirmeyi parti programın almıştı. Parti 1990'da kendini feshetti.


Çok partili hayata geçiş sırasında kurulan çok sayıda partiden biri, belkli de en ilginci... Adının aksine Yeşil çevreci hareketten değil İslamcı ekolden bir partiydi.


Türkiye'nin ilk İslamcı partilerinden olan Arıtma Koruma Partisi 26 Haziran 1946'da kurulup bir yıl donra feshedilmişti.


1996'da kurulup 5 yıl sonra kendini fesheden parti merkez sağ eğilimli.

Reklam
Reklam

Parti Türk siyasal hayatında kurucusunun soy adını alan birkaç partiden biri. Partinin kurucusu Yaşar Sultan'dı.


Bu kadarı da olmaz demeyin. KKTC'de Magosa'da 2000 yılında kurulan İçen Halkın Partisi'nin parti programında içki ve eğlence hakim.


"No Viagra, Yes Sema Rakı" gibi sloganları KKTC siyasi hayatına armağan eden partinin genel merkezi de deniz kıyısında bir restoran işletmesi


Ergenekon sözcüğü yasa dışı bir örgütten yıllar önce yasal bir parti tarafından kullanılmıştı.Çok partili hayatın meyvelerinden parti 21 Haziran 1946'da kurulmuştu.


Tüzüğünde 1944'teki Turancılık davasına atfen 'Ergenekon müteşebbisi faşist Turancılık şaibesi ile lekelenmiş değildir' diyerek, parti kendini Turancılık akımından kurtarmayı istemişti.