İZMİR (İHA) - Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Kenan Malatyalı, 13 bin 885 AB standardının 12 bin 772'sinin Türk standartlarına uyumlaştırıldığını söyleyerek, Türk standartlarının yüzde 92'sinin AB'ye uyumlu olduğunu kaydetti.
İzmir Ticaret Odası tarafından gerçekleştirilen "CE İşareti" konulu toplantıya TSE Başkanı Kenan Malatyalı, İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş ve çok sayıda işadamı katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan İZTO Başkanı Demirtaş, CE işaretinin bütün üreticiler ve ihracatçılar için büyük önem taşıdığını söyleyerek, "CE işareti her türlü ürün ve mala AB'nin kapılarını açan bir nevi pasaporttur. Avrupa Birliği'nin uyulması mecburi olan direktifleri kapsamında CE işaretinin mutlaka belirlenen ürünlerin üzerinde yer alması gerekiyor" dedi.
TSE Başkanı Kenan Malatyalı ise yaptığı konuşmada, "AB standartları toplam 13 bin 885 adet. Biz şimdiye kadar bunun 12 bin 772 adedini yani yüzde 92.3'ünü uyumlaştırdık. CEN'e (Avrupa Standartlar Komitesi) üye olabilmek için standartların yüzde 80'inin uyumlaştırılması gerekiyor. Biz bunu çoktan geçtik. Zaten, standartlar sürekli değiştiği için yüzde 100 uyum mümkün değil. Bu konuda enstitü bünyesinde 29 adet ihtisas komisyonu çalışıyor. TSE 1991 yılında Avrupa Birliği'nin standardizasyon kuruluşları olan CEN ve CENELEC'e bağlı standart kuruluşu statüsüyle üye olmuştur. Tam üyelik için gerekli çalışmalara son dönemlerde hız verilmiş, tam üyelik 2006 yılı sonunda gerçekleşecektir" diye konuştu.
CE işareti konusundaki standartların birebir Türk standartlarında mevcut olduğunu söyleyen Malatyalı, "Standartlar ihtiyari ama yeni yaklaşım direktifleri kapsamına giren tüm ürünlere CE işareti konması şart. Bazı ürünlerde bu işaret üreticinin kendi beyanı ile konulabilirken, yüksek risk taşıyan ürünlerde bir onaylanmış kuruluşun uygunluk değerlendirmesi yapması gerekiyor. Biz de enstitü olarak 2001'den bu yana onaylanmış kuruluş olmak için yoğun bir hazırlık dönemindeyiz. 2003'te 12 yönetmelik için onaylanmış kuruluş olmak üzere ilgili bakanlıklara başvurularımızı yaptık. Türkiye'de en geniş kapsamda onaylanmış kuruluş olma başvurusu TSE tarafından yapıldı" şeklinde konuştu.
Türkiye'den AB'ye onaylanmış kuruluş olarak atanmak üzere 3 kuruluşun bildirildiğini açıklayan Malatyalı, "Bunlardan biri de TSE. Ancak AB, Türkiye'nin tam üye olmaması ve Gümrük Birliği'nin onaylanmış kuruluş görevlendirilmesi için yeterli olmadığı konusundaki tereddütler nedeniyle, ayrıca Türkiye'de mevzuatın uygulanmasının yeterli seviyede olmadığı ve piyasa gözetiminin yapılmıyor olması gibi nedenlerle bu başvuruları AB Resmi Gazetesi'nde yayınlamadı. Bunun değerlendirilmesi için CEN görevlendirildi. Bu incelemeler devam ediyor" dedi.
Toplantıda, konuşmaların ardından İzmir Ticaret Odası'na ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi ve ISO 14001:2004 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi verildi. Daha önce Brau Veritas'tan ISO 9001 belgesi aldıklarını söyleyen İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Bu belgelerle, Türk sanayi ürünlerinin kalitesini ve ihracatını TSE'den de almak istedik. CE işaretinin önemini biliyoruz. Bir süre sonra bu işaret olmazsa olmaz olarak önümüze çıkacak" diye konuştu.