Türk Tabipler Birliği: Cumhurbaşkanı, Torba Yasayı Veto Etsin

Türk Tabipleri Birliği, TBMM'de geçen torba yasa ile sağlık alanında yapılmak istenen düzenlemelerin Cumhurbaşkanı Abdullah...

Türk Tabipleri Birliği, TBMM'de geçen torba yasa ile sağlık alanında yapılmak istenen düzenlemelerin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilmesini istedi. Hasta bilgilerinin paylaşılması ve hekimlere yönelik meslekten men cezalarında kurul kararı getirilmesi uygulamalarının sakıncalı sonuçları olduğunu savunan Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, torba yasaların sağlıklı olmadığını, böyle bir düzenlemenin içine yüzlerce, binlerce yasa konulup incelenmeden milletin önüne geldiğini ileri sürdü.

Reklam
Reklam

İstanbul Tabip Odası'nda düzenlenen basın açıklamasında son düzenleme ile getirilen uygulamalardan duyulan rahatsızlık belirtildi. Oda adına düşüncelerini açıklayan Aktan, torba yasaların, içeriklerinin iyi anlaşılmadan Meclis'ten geçtiğini söyledi. Bu torba yasaların içine yüzlerce hatta binlerce yasanın konulduğunu belirten Aktan, "Bunlar yeterince incelenmiyor, yeterince konuşulmuyor ve bir gece karanlığında karşımıza Meclis'ten geçmiş şekilde geliyor." dedi.

Oda olarak bu yasada iki maddeye itirazları olduğunu anlatan Aktan, hasta bilgilerinin gizli kalması ve hekimlere meslekten men cezalarının kurul kararı ile verilmesinin sakıncalarına işaret etti. Aktan, hasta bilgilerine ilişkin düzenlemenin evrensel kurallara aykırı olduğunu savundu. Aktan, "Bu bilgilerin gizli kalmayacağını, kötü amaçlarla kullanılabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştuk. Şöyle düşünebilirsiniz, sizin ve ailenizin bütün sağlık bilgileri herkesin eline geçebilir. Yasadışı kullanılabilir. İşe girip çıkarken, sigorta yaptırırken, tehdit etmek için aklınıza gelebilecek her türlü yöntem kullanılabilir." ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Aktan, oda olarak itiraz ettikleri diğer konunun Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Sağlık Meslek Kurulu'nun vereceği kararlar olduğunu söyledi. Kurulun hekimlere yönelik meslekten men cezası verme yetkisine sahip olmasının siyasi sonuçları olacağı kaygısını taşıdıklarını anlatan Aktan, "Halbuki şimdiye kadar ve dünyanın her yerinde disiplin cezaları meslek örgütleri tarafından yapılır ve meslekten men cezaları da dahil olmak üzere meslek odaları tarafından verilir. Bunun da amacı çok nettir. Meslek odaları siyasi baskıdan bağımsız, tarafsız şekilde bu kararları alır. Sağlık Meslek Kurulu, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan ve sağlık bakanlığı bürokratlarından oluşan bir kuruldur. Özetle siyasi iktidarın emrinde olan bir kurumdur. Bu kurumun vereceği bir kararın tarafsız ve adaletli olabileceğine inanmak çok güçtür." görüşünü ileri sürdü. Aktan, yasanın veto edilmesi için Cumhurbaşkanı Gül'den adım atmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu da, oda olarak açıklanan ve Aktan'ın anlattığı hususları içeren basın metnini okudu. Çerkezoğlu, Sağlık Meslek Kurulu'nun tarafsızlığının nasıl garanti altına alınacağının merak edildiğini sordu. Hasta bilgilerinin gizli kalması konusuyla ilgili olarak da Çerkezoğlu, "Siz kendinizin ya da yakınlarınızın sağlık ve mahrem bilgilerinizin dijital ortamda yer almasını ister misiniz. Bu bilgilerin güvenliğini nasıl sağlayacaksınız" ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: