Türk tarafı, Rum önerilerini reddetti

LEFKOŞA (İHA) - Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın, bugünkü görüşmede Rum tarafına bırakılacak bölgelerin statüsü konusunda Rum tarafının sunduğu önerileri reddeden ve ret sebeplerini açıklayan bir belge sunduğunu söyledi.

Rum radyosunun haberine göre, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'la görüşmesinin ardından Rum tarafına dönüşünde açıklama yapan Papadopulos, bir soru üzerine Rum tarafının toprak konusundaki önerilerinin tamamlanmadığını açıkladı.

Papadopulos, görüşmelerin, geçiş dönemleri konusuna ilerlediğini ve Kıbrıs Rum tarafının, Annan Planı'nda öngörülen 16 aylık zaman çerçevesinin şimdi mümkün olmamasından dolayı konunun nasıl ele alınacağına dair bütünsel bir planı sunduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Son görüşmenin ardından durumu nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Papadopulos, Kıbrıs Rum tarafının, Annan Planı'nın işlevsel duruma getirilmesi ve sadece kağıt üzerinde var olacak bir devletin değil işleyen bir devletin var olması için her görüşmede aynı çabayı gösterdiğini ve aynı sabit çizgiyi takip ettiğini ileri sürdü.
İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'un, "Kıbrıslı Rumlar'ın referandumlarda hayır demeleri durumunda AB'de sadece Güney Kıbrıs'ı temsil edecekleri" şeklindeki açıklamalarına ilişkin ise Papadopulos, AB'nin kararına işaret ederek, "Avrupa Birliği'nin, Kıbrıs'ın AB'ye katılımından sonraki statüsüne ilişkin kararı vardır ve bu her şeyi belirtmektedir" şeklinde konuştu.