SİNOP (İHA) - Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Emin Kuru, Türk tarımının tohum ıslahı ve tedarik politikaları nedeniyle dışa bağımlı hale getirildiğini ileri sürdü.
Tohumunu ıslah edemeyen, üretemeyen, dışarıdan ithal eden bir ülkenin tarımda bağımsız olduğunu iddia edemeyeceğini belirten Doç. Dr. Emin Kuru, bu durumun milli mutabakat anlayışıyla yeniden değerlendirilmesi söyledi. Kuru, "Ülkemizin milli güç unsurlarından olan ekilebilir arazilerin ekim politikaları iktidarların anlayışlarına göre değişken olmamalıdır. Savunma stratejileri gibi devletin bütün kurumlarının konsensüs ile uygulamaya koyduğu kararlı değişkenlik göstermeyen tarım politikaları da olmalıdır. Çünkü çağın yükselen stratejik değerlerinden biri de tarım ürünleridir. Tohumculukta bağımlılıktan kesinlikle kurtulmamız gerekmektedir. Geçmiş iktidarların tohum ıslah merkezlerini kapatmış olmaları yanlış bir uygulamadır. Bu durum gelecek 25 yılın stratejik perspektifiyle ele alınıp yeni bir politik yaklaşımla yürürlüğe konulmalıdır. Tohumunu ıslah edemeyen, üretemeyen, dışarıdan ithal eden bir ülke tarımda bağımsız olduğunu iddia edemez. Bu handikap gelecekte enerjinin önemi gibi milletimizin önüne çıkacaktır. Türkiye'de İsrail ve Avrupa Birliği ülkeleri gibi tohum üretim ve ıslah merkezlerinin işlevliğinden vazgeçmemelidir" dedi.
Halen verimli tarım arazilerine sahip AB ülkeleri ile toplam 73 ülkenin zenginlerinin, GAP bölgesinden 4 milyon 420 bin 272 metrekare araziyi satın almasının gelecek 25 yılda tarım ürünlerinin stratejik öneminden de kaynaklandığını savunan Kuru, "Gelecekte dünyayı tehdit edecek açlık ihtimaline karşı 73 ülke GAP bölgesinden tarım arazisi satın alarak kendi ülkeleri lehine tedbirlerini almışlardır. Satılan toprakların gelirleri ise maalesef, Türkiye'nin borçlarının faizlerine verilmiştir. Bugün açlıktan kırılan ülkelerin, acınacak durumları insanlığın gözleri önündedir. Açlık ertelenemeyen ihtiyaçlardandır" diye konuştu.