Türk Telekom'dan yeni ürünler

İSTANBUL (İHA) - Türk Telekom Genel Müdürü ve CEO'su Paul Doany, çok yakında piyasaya yeni hizmetler sunmayı planladıklarını söyledi.

Türk Telekom grubunun 2008 ilk yarıyıl mali sonuçları hakkında düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Telekom Genel Müdürü ve CEO'su Paul Doany, yeni servisleri evden 3G'li cep telefonları ile sabit hatlarla görüntülü görüşme, Wi-phone, WIRO ve Femtocell olarak sıraladı. Doany'nin toplantıda verdiği bilgilere göre, Türk Telekom tarafından daha önce satın alınan Argela firmasının mühendisleri, mobil dünyanın önemli teknolojisi olan 3G'yi destekleyen cihazların, sabit hatlar ile görüntülü görüşme yapmasına olanak verecek teknoloji altyapısını hazır hale getirdi.

Reklam
Reklam

Doany'e göre, mevcut teknoloji ile sadece 3G destekli mobil telefonlar arasında görüntülü görüşme yapılabilirken, artık sabit hatlar ile 3G destekli cihazlar arasında da görüntülü görüşme fırsatı sunulabilecek. Bu sayede artık kullanıcılar, ev telefonlarından cep telefonu ile görüntülü konuşabilecekler. Buna göre örneğin, 3G kapsaması olan her yerde 3G destekli telefon kullanıcısı, Videofon servisi bulunan herhangi bir ev veya işyerini arayarak görüntülü görüşebilecek. Benzer şekilde bir Videofon abonesi de, 3G servisinden faydalanan Avea abonesini rahatlıkla arayarak görüntülü görüşebilecek. Ancak kullanıcılar bunun için bir süre daha 3G lisanslarının dağıtılmasını beklemek durumundalar.

EV VE İŞ TELEFONU SOKAĞA ÇIKIYOR Doany, bir diğer yeni Türk Telekom hizmeti Wi-phone sayesinde artık aile içinde herkesin ayrı bir dahili numarası olacağını, evlerde de telefona şirketlerde olduğu gibi sesli yanıt sistemi yanıt vereceğini söyledi. Doany'e göre sesli yanıt sistemi arayan kişiyi görüşmek istediği kişiye yönlendirecek. Örneğin arayan kişi, operatörün "baba ile görüşmek için 1'e, anne ile görüşmek için 2'ye, evin kızı ile görüşmek için 3'e basınız" anonsuyla karşılaşacak ve kiminle görüşmek istiyorsa ilgili numaraya
basacak. Karşılama anonsu istenirse kişiselleştirilebilecek. Bu hizmetten yararlanabilmek için evdeki aile bireylerinin, Wi-Fi destekli telefona ya da internet bağlantısı yapılabilen bilgisayara sahip olması gerekiyor. Yapılan görüşmeler, ev telefonu numarasına faturalanacak ve kimin ne kadar konuştuğu ayrı ayrı kaydedilebilecek.

Reklam
Reklam

Doany, WiRO servisi sayesinde ise şirket çalışanları ya da bireysel kullanıcıların yurt dışında Wi-Fi destekli cep telefonları ile SIM kart takılı olmadan da telefon görüşmelerini gerçekleştirebileceklerini belirtti. Doany'nin verdiği bilgilere göre aynı şekilde internet bağlantısı yapılabilen bilgisayarlar üzerinden de tüm mobil ve sabit operatör numaralarını aramak mümkün olabilecek. WiRO kullanıcıları, yurt dışındayken ev ya da iş telefonlarını gittikleri her yere yanlarında taşıyormuş gibi çok uygun
fiyatlarla konuşabilecekler. WiRO ile yapılacak tüm görüşme ücretleri, ev ya da iş telefonu tarifesinden hesaplanacak ve aynı telefonun faturasına yansıtılacak.

FEMTOCELL İLE EVLERE YENİ 5 MİLYON BAZ İSTASYONU KURULACAK Doany ayrıca, hizmete sunmayı planladıkları Femtocell sistemi ile 3G'ye geçilmesinin ardından yaşanacak bazı kapsama sıkıntılarını aşmayı hedeflediklerini dile getirdi. Doany'nin verdiği bilgilere göre Femtocell cihazlarını baz istasyonu gibi kullanarak kullanıcılar evlerinde 3G erişimi elde edebilecekler. Doany, rakip operatörler karşısında fiyat ve kalite bakımından avantaj sağlayacağını düşündükleri söz konusu Femtocell cihazlarından yaklaşık 5 milyon adet kurabileceklerini belirtti.
Kırgızistan'da sabit hat operatörünün özelleştirilmesi ihalesinde 20 kişilik bir Türk Telekom ekibinin çalışmalarını tamamladığını ve bu ihaleye teklif vereceklerini de kaydeden Doany, Kazakistan'da ihale sürecinin ertelendiğini, Azerbaycan ile hala çok ilgili olduklarını Bosna ve Makedonya gibi yeni fırsat alanlarını değerlendirdiklerini ifade etti.

Reklam
Reklam

Doany, Türk Telekom'un grup olarak 2008 yılı için altyapı, yeni hizmetler ve teknoloji konusunda yapmayı planladığı toplam yatırım miktarının ise 1.7 milyar YTL olduğunu söyledi.
Toplantıda söz alan Avea CEO'su Cüneyt Türktan ise, geçen 12 aylık dönemde pazar payını 2 puan arttırarak 11 milyon abone tabanına ulaştıklarını kaydetti. Türktan ayrıca, Avea olarak abone başına 16 YTL kazanç elde etmelerine karşın 181 dakika hizmet verdiklerini buna karşılık lider operatörün ortalama 18.5 YTL karşılığında sadece 93 dakika hizmet verdiğini anlattı.