Türk Toraks Derneği “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nü kutladı

Türk Toraks Derneği Kadın ve Akciğer Sağlığı Görev Grubu yaptığı açıklama ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.Açıklamada, 8 Mart in tarihteki önemine vurgu yapılarak, yaşam hakkı başta olmak üzere sosyal, ekonomik ve kültürel alanda hak ihlalleri ile karşılaşan, şiddet, baskı, taciz, mobbing ve fırsat eşitsizliği süreçlerine maruz kalan kadınların tarihinin mücadele ile geçtiği kaydedildi.

Türk Toraks Derneği Kadın ve Akciğer Sağlığı Görev Grubu yaptığı açıklama ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.
Açıklamada, 8 Mart in tarihteki önemine vurgu yapılarak, yaşam hakkı başta olmak üzere sosyal, ekonomik ve kültürel alanda hak ihlalleri ile karşılaşan, şiddet, baskı, taciz, mobbing ve fırsat eşitsizliği süreçlerine maruz kalan kadınların tarihinin mücadele ile geçtiği kaydedildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Dünya İnsan Hakları Konferansı kadınların ve kız çocuklarının haklarının,evrensel insan haklarının ayrılmaz, bölünmez ve vazgeçilmez bir parçası olduğunu kabul etmiştir. Yaşam hakkı başta olmak üzere sosyal, ekonomik ve kültürel alanda hak ihlalleri ile karşılaşan, şiddet, baskı, taciz, mobbing ve fırsat eşitsizliği süreçlerine maruz kalan kadınların tarihi hep bir mücadele tarihi olmuştur. Bu tarihin kilometre taşlarından biri 8 Mart 1857’de, New York’ta tekstil sektöründe çok ağır koşullar altında çalışan kadın işçilerin ayaklanmasıyla başlayan ve süregelen hak mücadelesidir. Bu önemli tarih, kendisi de aktivist bir kadın olan Clara Zetkin’in önerisi ile Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak anılmaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin toplumsal yaşamın her alanında sağlanması, insan haklarının, kadının insan haklarının temelidir. Bu amaca ulaşmak, bugünden yarına gerçekleştirilebilecek bir kazanım değildir. Ancak yüz güldürücü olan umut veren savunuculuk, aktivizm gibi güçlü ve giderek artan küresel hareketler ile kadınların önemli kazanımlar elde etmesidir. Her bir kazanımda kadınların çok büyük emeği vardır. Bu hareket bağlamında, içerisinde bulunduğumuz toplulukları hareket ettirmeye, toplumsal cinsiyet konusunda farkındalığı artırmaya çalışmak çok önemlidir.
Ulusal akciğer sağlığını koruma ve geliştirme amacıyla çalışan Türk Toraks Derneği, sağlığın her sosyal bileşeninde olduğu gibi kadın ve akciğer hastalıkları konusunda da farkındalık ve duyarlılık oluşturmak, konuyu uzmanlık alanının gündemine taşımak adına etkinliklerde bulunmak, ulusal ve uluslararası sağlık politikalarını kadının sağlık hakkını koruyan bakış açısı ile izlemek ve katkı sunmak amacıyla Kadın ve Akciğer Sağlığı Görev Grubu’nu kurmuştur. Yapacağımız çalışmaların en değerlisi de şüphesiz toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadele etmek ve kadın insan haklarını geliştirme yönünde kararlılıkla etkinlikler geliştirmek, projeler üreterek katkıda bulunmaktır. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınların ve kız çocuklarının davasını temsil eden, eşitlik özgürlük mücadelesinde kaybettiğimiz tüm kadınları saygı ile anıyoruz.”

Reklam
Reklam