DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, "Umut ediyoruz ki ortak akıl, ortak duyarlılıkla bugün gerçekten tüm yurttaşlarımızı endişeye sokan sürecin önüne geçebiliriz" dedi.
Türk, partisinin genel merkezinde, milletvekilleri ve parti yöneticileriyle birlikte basın toplantısı düzenledi.
DTP: Kayıp askerler için yardım edebiliriz
Konuşmasına "Hakkari'nin Dağlıca bölgesinde yaşamını yitiren tüm evlatlarımıza Tanrı'dan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum" diyerek başlayan Türk, Türkiye'nin hassas bir sürecin içinde olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kendilerini Köşk'e davet ederek düşüncelerini almasını çok önemsediklerini ifade eden Türk, öteden beri diyaloğun önemini vurguladıklarını kaydetti.
Bir diyalog ortamının oluşmasıyla sorunların daha doğru bir şekilde tespit edileceğine inandıklarını ve inanmayı sürdürdüklerini belirten Türk, şöyle konuştu: "Bugün gergin bir ortamın içindeyiz. Hele hele böyle günlerde duyguların öne çıktığı, öfkenin kustuğu bir süreçte tüm siyasi partilere demokrasiden yana her insana önemli görevler düşüyor. Artık birbirlerini eleştiren, birbirlerini hedef gösteren anlayış yerine bu ülkenin barışçıl, demokratik bir süreci yakalaması için birbirimizle tartışmalıyız. Gerginliğin, kaosun Türkiye'ye çok pahalı olacağını hepimizin bilmesi gerekiyor. Bin yıldır birlikte yaşamış olan halklarımızın sevgiyle kucaklaşabileceği bir ortamı hazırlamak için hepimize önemli görevler düşüyor. Demokratik Toplum Partisi olarak bu sürecin bilincindeyiz. Buna uygun söylemleri ve politikaları geliştirmek bizim tüm halka olan sorumluluğumuzun gereğidir." "Tüm siyasetçilerin de 72 milyonu kucaklayacak bir hassasiyet ve bir söylemle ortaya çıkmasını istediklerini" ifade eden Türk, "Tabii ki olayların yorumunda, bakışında farklılıklarımız olacak. Biz, sınır ötesi operasyonlarla Ortadoğu bataklığına sürüklenmekle sorunların çözülmeyeceğine inanıyoruz" dedi.
DTP: Kayıp askerler için yardım edebiliriz
"HERKESTEN DAHA FAZLA DUYARLIYIZ"Türk, "sorunun nedenlerinin tartışılması gerektiğini, meseleyi sadece bir asayiş, bir terör meselesi olarak değerlendirmenin çözüme yönelik fırsatların kaçmasına neden olacağını" belirterek, köklü ekonomik, sosyal, politik, kültürel yönlerin de ele alınması gerektiğini savundu.
Ahmet Türk, şöyle devam etti: "Biz her zaman şiddetin çözüm olmadığını, şiddet politikalarının hiçbir sorunu çözmeyeceğini söyledik. Dünden bugüne kadar düşüncemizde bir farklılık yok. Aynı şeyleri tekrar etmeye çalışıyoruz ama diyalog oluşturmadan, Demokratik Toplum Partisi'nin düşüncelerini hiçe sayan bir mantığın da Türkiye'nin demokratikleşmesine katkısı olmaz. Bizim düşüncelerimiz kucaklayıcı düşüncelerdir. Bizim anlayışımız ortaklaşmayı, kardeşleşmeyi esas alan düşüncelerdir. Ortaklaşmayı, kardeşleşmeyi sağlayacak projelerin ortaya çıkarılması için bir çabadır. Bu çabanın çok doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Eğer 'Gelin şunu yapın, gelin şunu söyleyin' mantığıyla hareket ederseniz, bizim ne misyonumuzun bir önemi kalır ne de etkinliğimizin bir önemi kalır. Artık herkesin çok ciddi bir şekilde söylediklerimizi dinlemesi ve ne söylediğimizi görmeleri gerekiyor." Çözüm önerilerini, sorunlara bakışlarını, endişelerini Cumhurbaşkanı Gül'e aktardıklarını anlatan Türk, her siyasi partinin süreçle ilgili hassas davranması gerektiğini ve kendilerinin de bu hassasiyeti göstermek zorunda olduklarını ifade ettiklerini söyledi.
Türk, "Umut ediyoruz ki ortak akıl, ortak duyarlılıkla bugün gerçekten tüm yurttaşlarımızı endişeye sokan sürecin önüne geçebiliriz. Aynı duyarlılığı herkesten bekliyoruz. Bizden duyarlılık bekleyen insanlara karşı da açıkça söylüyoruz: Herkesten daha fazla duyarlıyız. Barışın, kardeşliğin, özgürlüğün, demokrasinin Türkiye'nin adresi olması için her türlü çabanın içindeyiz. Yine demokrasinin, sivil yöntemlerin esas alınacağı, buna inanan, buna güvenerek kendi yurttaşını kucaklayan mantığın öne çıkması için herkesin çaba göstermesi gerekiyor" diye konuştu.
DTP: Kayıp askerler için yardım edebiliriz
CUMHURBAŞKANINA SUNULAN RAPOR
Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Türk, Cumhurbaşkanı Gül ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin soru üzerine, görüşmede, partilerine yönelik "baskı" iddialarını içeren 20 maddelik bir rapor sunduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül'ün, ülkenin geldiği noktadaki hassasiyetlerini açıklıkla dile getirdiğini ve bu hassasiyetleri gören bir mantığın öne çıkması için çaba içinde olduğunu izlediklerini belirten Türk, "Sayın Cumhurbaşkanı ne söyledi, biz ne söyledik bunu tartışacak durumda değiliz. Ancak gerçekten Türkiye'nin olumsuz bir noktaya gitmemesi için bir çabanın, bir refleksin geliştiğini görmek bizim için çok önemli. Sayın Cumhurbaşkanı'nın gösterdiği refleksi herkesin göstermesini istiyoruz" dedi.
Türk, "Cumhurbaşkanı'nın size bir çağrısı oldu mu?" sorusu üzerine, partisinin TBMM'de düşüncelerini ortaya koyabilme şansına sahip olduğunu anımsatarak, "Tabii ki Sayın Cumhurbaşkanı da hassasiyetlerini dile getirdi. Biz de hassasiyetlerimizi... Bu sürecin farkında olduğumuzu ifade ettik" yanıtını verdi.
"Hassasiyetlerden bahsediyorsunuz ama bir çağrınız olacak mı?" sorusuna karşılık da Türk, "Mesele ortak akılla, mesele sağduyuyla, mesele demokratik projelerle sorunların çözümüne katkı sunacak bir mantığı ortaya koymak" dedi.