Türk Turunçgiline "hüzün" Tehdidi-Türkiye'nin Önemli Ihraç Ürünlerinden Narenciyenin, "göçüren" Hastalığı Olarak Bilinen "tristeza" Virüsünün Tehdidi Altında Olduğu Bildirildi

Türkiye'nin önemli ihraç ürünlerinden narenciyenin, "göçüren" hastalığı olarak bilinen "tristeza" virüsünün tehdidi altında olduğu bildirildi.

Türkiye'nin önemli ihraç ürünlerinden narenciyenin, "göçüren" hastalığı olarak bilinen "tristeza" virüsünün tehdidi altında olduğu bildirildi.

Turunçgillerde Sektörel Gelişim ve İhracat Şansını Artıracak Çeşit ve Anaç Geliştirme Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Önder Tuzcu, projenin Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyon Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantısına katılmak üzere geldiği Erdemli'de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İspanyolca'da "hüzün" anlamına gelen tristeza virüsünün turunçgil ağaçları için en büyük tehlike olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Hastalığın 1930'lu yıllarda Brezilya'da 5 yıl içerisinde turunç üzerine aşılanan narenciye ağaçlarından 200 milyonun ölümüne sebep olduğunu hatırlatan Tuzcu, "Aynı hastalık turunçgil üretiminin yoğun olduğu Avrupa ülkelerinde de hızlı bir şekilde yayılmaya başladı" dedi.

Tuzcu, hastalığın İspanya, Portekiz, İtalya ve Brezilya gibi turunçgil üretiminin yoğun olduğu ülkelerde hızla yayıldığını ve hastalığın Türk turunçgilini de tehdit etmeye başladığını belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye'de 17-18 milyon yetişkin ağaç var. Bunun yüzde 85'nin turunç üzerine aşılı olduğunu düşünürsek, hastalığın gelmesi halinde 3 ile 5 yıl içerisinde 13-14 milyon ağaç ölebilir. Bu durumun oluşması halinde Türk turunçgili için bir çöküş ve felaket olabilir. Tehdit altındaki ülkeler bu yönde önlemlerini hızla alıyorlar. Bunun etkili taşıyıcısının adı 'sarı turunçgil afidi'dir. Önce Portekiz'de ve Fas'da görüldü. Ardından da İspanya'ya geldi. Artık İspanya'da turunçgil üzerine bahçe yok."

"Göçüren" hastalığı olarak da bilinen Triztesa virüsü hastalığını önlemek amacıyla Haziran ayında İtalya'da yuvarlak masa toplantısı yapıldığına dikkati çeken Tuzcu, "Akdeniz ülkelerinde görülen bu ağır hastalık bir tusunami şeklinde Türkiye'ye doğru hızla geliyor. Yetkililerden bu konu üzerinde ciddiyetle durmalarını istiyorum. Aksi halde Türkiye'nin yaş sebze meyve ihracatında önemli bir yere sahip olan turunçgil ihracatı tepetaklak olabilir" dedi.

Reklam
Reklam

-Türkiye'nin turunçgil üretimindeki önemi-

Tuzcu, Türkiye'nin dünya turunçgil üretiminde önemli bir yere sahip olduğuna değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, Akdeniz ülkeleri arasında Turunçgil ihracatında 3. büyük ülke ve potansiyeli oldukça yüksek. Dünya sıralamasında da önde gelen 7 ülke arasında. Eğer gerekli tedbirler alınmazsa ciddi sıkıntılar oluşabilir. Çünkü ülkemizde üretilen turunçgillerin büyük bir bölümü turunç anaçları üzerine aşılıdır."

Türkiye'de de 1920 yılından bu yana tristeza virüs hastalığının var olduğunun bilindiğini, ancak, etkili taşıyıcısı (vektör) olmadığı için salgın haline gelmediğini vurgulayan Tuzcu, "Bu Türkiye'deki turunçgil ağaçlarının hastalığa yakalanmayacağı anlamına gelmez" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: