Türk Ve Suriyeli Işadamları Çalıştayda Buluştu

Suriyeli sanayici ve işadamları ile Türkiyeli sanayici ve işadamları arasında ortak sanayi ve ticari faaliyetleri...

Suriyeli sanayici ve işadamları ile Türkiyeli sanayici ve işadamları arasında ortak sanayi ve ticari faaliyetleri geliştirmek amacıyla Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (ANESİAD) tarafından Gaziantep’te bir çalıştay düzenlendi.

Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği, Gaziantep Suriye İşadamları Konseyi ve Bülbülzade Vakfı Esnaf Komisyonu tarafından organize edilen çalıştay Bülbülzade Vakfı Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. Çalıştaya Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir, ANESİAD başkanı Ali Kılavuz ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Gaziantep Suriye İşadamları Konseyi Temsilcisi Ahmet Şeyh Vassuf, Anadolu Platformu Suriye Kardım Koordinatörü Mahmut Kaçmazer, Bülbülzade Vakfı Esnaf Komisyonu Başkanı Yunus Atilla Hamallar, Türkiye’den ANESİAD üyesi 40 işadamı, Suriye’den 55 işadamı ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Reklam
Reklam

Çalıştayda, makine imalatı, tekstil, plastik sanayi, elektrikli alet ve ekipmanlar, inşaat malzemeleri, kauçuk sanayi, sarraflık, tıbbi cihazlar, süt ürünleri, dericilik, hastane ekipmanları, ayakkabıcılık, büro makineleri, hazır yemek sanayi ve reklamcılık gibi çok sayıda, alanında faaliyet gösteren işadamları tanışma fırsatı bularak birlikte iş yapmanın yollarını aradı. Çalıştay sonunda alınan kararlar ve sonuç bildirgesi oy birliği ile kabul edildi ve ANESİAD Başkanı Ali Kılavuz tarafından Türkçe, Gaziantep Suriye İşadamları Konseyi Temsilcisi Ahmet Şeyh Vassuf tarafından Arapça olarak okunarak duyuruldu.

Bildiride Suriyeli işadamlarının Gaziantep ve tüm Türkiye’deki iş ve yatırım alt yapısı ve prosedürlerinin kolaylaştırılması ile ilgili yardım talebine Anadolu Platformu ve ANESİAD olarak destek sağlanmaya çalışılacağı sözü verildi. Bu toplantının sonunda sektörel olarak ticari görüşmelerin yapılması gerektiğine karar verildi. ANESİAD’ kurumsal yapısında oluşturulan 7 adet sektör temsilcileri eşliğinde toplantılar tertip edildi. Ticari ilişkiler başlatıldı. Bir sonraki görüşmede Suriyeli ve Türk iş adamlarının üretim ve satışını yaptıkları ürünler, broşür, katalogların sergileneceği mini oluşturulmasına karar verildi. Bir sonraki görüşme takvimi 6-7 temmuz olarak belirlendi. Yeni oluşturulan sekretarya bu görüşmenin alt yapısını oluşturmak için görevlendirildi. Suriyeli iş adamlarının pasaport sorunlarının giderilmesi ve sınırdan geçişlerde kolaylıklar sağlanması ile ilgili yardım talebine Anadolu Platformu ve ANESİAD olarak destek sağlanmaya çalışılacağı sözü verildi. Uzun vadeli bir planlama olarak Türkiye-Suriye sınırında ortak ticaret ve sanayi bölgesi oluşturulması teklifi değerlendirilmeye alındı. Özel konular çıkarılarak bu projenin desteklenmesi için devlet yetkilileri ile görüşülerek alt yapı oluşturulmaya karar verildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: