Türk-Yunan Belgesel Film şenliği başladı

MUĞLA (İHA) - Yunanistan'ın Samos Adası'nda 8 yıl önce başlatılan "Türkiye-Yunanistan Belgesel Film Festivali" bu yıl Muğla'da gerçekleştiriliyor.

Muğla Belediyesi, Türkiye Belgesel Sinemacılar Birliği ve Yunanistan Film Yapımcıları, Yönetmenleri Derneği'nin işbirliğiyle düzenlenen "Türkiye-Yunanistan Belgesel Film Festivali", Muğla Üniversitesi Oda Orkestrası'nın konseri ile başladı. Muğla Belediyesi Zihni Derin İş Merkezi'nde düzenlenen festivalin açılışında konuşan Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, "Bu festivali, anlamak ve anlaşmak için geleneksel hale getireceğiz. Yunanistan ile yakınlaşmamız için AB'ye ihtiyacımız yok. İlkini yaptığımız festivale 'Anlamak ve Anlaşmak İçin' adını verdik. Geçmişimiz, kültürlerimiz bizi birbirimize yaklaştırıyor. Mübadeleden önce Muğla'da Rum hemşehrilerimizle barış ve huzur içinde yaşıyorduk. Yunanistan ile aramızda farklılıklar az, ortak değerler çok. Şimdiye kadar yapılan belgeseller bize bunu gösteriyor" dedi.
Vali Hüseyin Aksoy ise bu tür etkinliklerin iki ülkenin yakınlaşmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Reklam
Reklam

Türkiye Belgesel Sinemacılar Derneği Başkanı Enis Rıza da, toplumların gelişmişliğinin, o toplumun kendi tarihini kavrama düzeyi ile ölçülebildiğini ifade ederek, "İlköğretim ders kitaplarında şapka Vangog'un resimleri ile anlatılıyor. Oysa kendi sanatçılarımızın resimleri ile anlatılabilir. Avrupa ülkelerinde her şehirde bir müze var. Biz de bunu hayal ediyoruz. Sayısız müzemiz olmalı. Sözlü tarihimiz, yerel tarihimiz, kent müzelerimiz olmalı. Tarih sanatla da kavratılabilir. 8 yıl önce Samos'ta bir festival yaşadık. O yıl alış-veriş başladı. O yıldan beri belgesellerle birbirimizi anlamaya çalışıyoruz. Umarım bu uğraş Ege ile birlikte dünya barışına katkı yapar" diye konuştu.

Yunanistan Filim Yapımcıları, Yönetmenleri Derneği Başkanı Hristos Vaoporuos ise, "Silahlara harcanan paraları kültüre harcasak nasıl bir dünya olur? İnsanların karşılaştırılması uygarlıkların karşılaştırılmasıdır. Karşılaştırmalar, savaşları değil, rüyaları, özlemleri, dünyaları getirir" dedi.

Türkiye-Yunanistan Belgesel Film Festivali 3 gün sürecek. Festivalde, Belediye Zihni Derin İş Merkezi Max Sinemaları'nda Aris Kyriakides'in "Manhole" (Delik), Rüstem Batum'un "Hangi Kıbrıs", Lucia Rikaki'nin "The Egean Sea Through The Words Of Poets" (Şairlerin Diliyle Ege Denizi), Neşe Ertürk'ün "Gidenlerin, Gelenlerin, Kalanların Toprağı Gökçeada", Yorgos C. Zervas'ın "They Tell Not To Love You" (Seni Sevmemi Söylüyorlar), Bülent Arınlı'nın "Kalimerhaba Side", Enis Rıza'nın "Ayrılığın Yurdu Hüzün: Kayaköy", Stelios Haralambopoulos'un "Idan Ta Matıa Mas Gııdortes" (Akdeniz Öyküleri), Mihriban Tanık'ın "Güzel Yurt", Stelios Charambopoulos'un "Imerologıa Katastromatos" (Seyir Defteri), Maria Hatzimichail'in "Lycıa, Land Of Ylcıan Apollo And Stb Nıcolas Of" (Likya: Apollo ve Fethiye Kayaköylü Aziz Nikola'nın Toprağı) ve Necati Sönmez'in "Theo'nun Bakışı" filmleri izlenebilecek.

Reklam
Reklam