Türk-Yunan dostluğunda yeni adım

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Türk-Yunan dostluğunda önemli bir adıma daha imza atacak.

Türkiye'nin müzakerelere başlaması beklenen 3 Ekim'de en fazla engellemeyi yapacağı düşünülen Yunanistan ile Türkiye, diyalog toplantısında "birlik-beraberlik" mesajı verecek.

Erdoğan ve Karamanlis, Ekim ayında İstanbul'da gerçekleştirilecek olan "Hıristiyan Demokratlar ve Ortodoks Kilisesi Diyalog Toplantısı"nda buluşacak. 2 lider, tüm dünyanın Türk-Yunan dostluğunun geldiği noktayı örnek almasını isteyecek. İstanbul, 20 Ekim veya 21 Ekim 2005 tarihinde "Hıristiyan Demokratlar ve Ortodoks Kilisesi Diyalog Toplantısı"na evsahipliği yapacak. Fener Rum Ortadoks Patrikhanesi Patriği Barthalemeos ve Hıristiyan din adamlarının öncülük ettiği toplantıya Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis de davet edildi. Karamanlis'in davete sıcak baktığı ve toplantıya katılacağı bildirildi. Karamanlis'in Türkiye'ye gelmesi halinde Başbakan

Reklam
Reklam

Erdoğan da programına diyalog toplantısını dahil edecek. 2 liderin diyalog toplantısında dünya liderlerine önemli mesajlar vereceği öğrenildi.

Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin son yıllarda kazandığı ivmeye dikkat çekecek olan liderler, bu diyaloğun tüm dünya devletlerine örnek olmasını isteyecek. Medeniyetler ittifakının önemine vurgu yapacak olan 2 lider, gelinen noktada dinlerarası uzlaşmanın da desteklenmesini talep edecek. Erdoğan ve Karamanlis, diyalog toplantısının yanı sıra ikili görüşme de yapacak.

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelere başlaması beklenen 3 Ekim tarihinin hemen ardından gerçekleşecek buluşma büyük önem taşıyor. Liderler, Kıbrıs sorunu başta olmak üzere önümüzdeki dönemde sorunlar karşısında izlenecek yol haritasını masaya yatıracak. Bu arada, her yıl farklı bir ülkede gerçekleştirilen diyalog toplantısına AK Parti de davet edildi. Daveti olumlu karşılayan AK Parti, toplantıda bir de tebliğ sunacak. AK Parti'yi temsilen toplantıya Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli ile Dışişleri eski Bakanı ve Düzce Milletvekili Yaşar Yakış'ın katılması bekleniyor. AK Parti, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması ve yabancı vakıflarıyla ilgili düzenlemelerde gelinen noktaya ilişkin bir tebliğ de sunacak.

Reklam
Reklam