Türk Zeytin Ve Zeytinyağı Çin’de Görücüye Çıktı

Food Hospitality China (FHC 2012)Fuarı’nda Türk zeytin ve zeytinyağı tanıtımını gerçekleştiren Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım...

Food Hospitality China (FHC 2012)Fuarı’nda Türk zeytin ve zeytinyağı tanıtımını gerçekleştiren Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), fuardan memnun ayrıldı.

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Metin Ölken, Çin’in ZZTK’nın önemli bir hedef pazarı olduğunu ve VIP alım heyetleriyle Çin’in önemli alıcılarını Türkiye’ye getirmeye çalışacaklarını ifade etti. Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Başkanı Metin Ölken, "Çin, ZZTK hedef pazarlarının başında gelmektedir. Özellikle Çin'in ciddi şekilde artan zeytinyağı ithalatından tatmin edici pay almak için ZZTK olarak 3 senedir ciddi çalışmalar yürütmekteyiz. 2012 yılında bu çalışmaların meyvelerini yavaş yavaş görmeye başladık. FHC 2012 süresince verdiğimiz seminer ve tadım etkinlikleriyle Çinlilerin gönüllerini fethettik” dedi.

Reklam
Reklam

FHC 2012 fuarına katılan zeytinyağı ihracatçısı firma sayısının son 4 yılın en yüksek rakamına ulaştığını belirten Metin Ölken,”Çin'e ihracatımız miktar olarak 2 katın üzerinde artış gösterdi. Ancak her şeye rağmen hala yolun başındayız, pazardaki yüzde 3 olan payımızı 2013 yılında yüzde 10'a çıkartmak ve de 3 sene içerisinde bu payı yüzde 25'e yükseltmek istiyoruz. Bu sebeple 2013 yılının ilk yarısında Çin'in önde zincir marketlerinin karar vericilerini VIP alım heyeti programları ile ülkemize getireceğiz” şeklinde konuştu.

“ÇİN’DE TÜRK YILI, BİZİM YILIMIZ OLACAK”

2013’te Çin'de Türkiye yılı olacağını ve Çin’li tüketicilere yönelik çalışmaları hızlandıracaklarını açıklayan Ölken,”2013 yılı, Çin’de Türkiye yılı olacak. Bunun için de Şangay Büyükelçimiz Dilek Yılmaz ile Şangay Ticaret Müşaviri Bilgehan Şaşmaz ve Pekin Ticaret Müşavirleri Ender Öncü ve Serah Kekeç ile yapılacaklar için çalışma başlattık. Önemli etkinliklere imza atmayı hedefliyoruz. Çin ve Türk ihracatçılarımız arasında kurulmasını sağladığımız ticari network sonrasında önümüzdeki yıldan itibaren Çin'li tüketicilere yönelik çalışmaları çoğaltmayı planlıyoruz. Bu faaliyetleri de ZZTK çatısı altında pazarda faaliyet gösteren ihracatçılarımızla beraber yapacağız” dedi.

Reklam
Reklam

Çin’deki zeytin ve zeytinyağı tüketiminin altını çizen Ölken, “Bu sene marketlere yönelik yaptığımız gezilerde geçen senelere oranlar sofralık zeytinde ayrılan raf sayısında artış gözlemledik. Bu da Çin'deki sofralık zeytin tüketiminde olumlu gelişmeler olduğunu göstermektedir. Çin’in zeytinyağı tüketim miktarı 2011’de 33 bin ton idi, 2012 de bu tüketim miktarının 42 bin tona çıkması bekleniyor. 2013 için ise beklenen tüketim miktarı 50 bin ton” dedi.

Çin’in öncelikli hedef pazar olması gerektiğine dikkat çeken Metin Ölken, “2013 zeytinyağı tüketim miktarının 50 bin ton olması beklenen Çin, öncelikli hedef pazar olmalıdır. Çin gerek sektörümüz gerekse de gıda sanayimiz ve ihracatımız için kanaatimce en öncelikli hedef pazardır. Çin’in 1.4 milyarlık nüfusu ve yüksek alım gücüne sahip 200 milyonluk nüfusunun yanısıra Türkiye'ye ve Türklere tarihsel bağlarla oluşan yakın ilgiyi mutlak surette iyi değerlendirmeliyiz. Eşit şartlar altında Çin'in her zaman Türk firmalarını ve Türk ürünlerini tercih edeceğine inanıyorum. 2023 yılı 500 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşırken Çin'in bu hamleyi yapmamızda en önemli ülke olacağı göz ardı edilmemelidir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: