Türk zeytinyağına altın madalya

Ankara (AA)- Belçika Monde Selection Uluslararası Kalite Seçme Enstitüsü'nden Tariş zeytinyağlarından Erkence Naturel Sızma Zeytinyağı A Grand Gold Medal, İlkel ve Kidonia Naturel Sızma Zeytinyağları Gold Medal ödülü aldı.

ABD'nin Los Angeles şehrindeki County Fair Association yarışmasında Kidonia marka Doğal Sarımsak Aromalı zeytinyağı gümüş, Kidonia marka Doğal Biberiye ve Turunç aromalı zeytinyağları da bronz madalya aldı.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, TARİŞ'in ürettiği ve uluslararası yarışmalarda ödül alan zeytinyağları ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Tüzmen, "Tarım sektörü ve zeytinyağında istenilen ihracat düzeylerine ulaşması için, öncelikli hedeflerin başında, kendi markasını yaratan, üretimde insan sağlığından ve kaliteden taviz
vermeyerek tüketici tercihlerini ve uluslararası standartları karşılamaya odaklanmış bir üretim stratejisinin benimsenmeninin önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Reklam
Reklam

İhracatçıların önünü açmak için gayret sarfettiklerini kaydeden Tüzmen, 2005'den itibaren küçük ambalajlarda, nihai tüketiciye hitap eden katma değeri yüksek Türk markalı zeytin ve zeytinyağına mümkün olan en yüksek miktarda ihracat iadesinin sağlanmaya başladığını söyledi. TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birlikleri Başkanı Cahit Çetin de, hedeflerinin son derece kaliteli olan ürünlerini, Türkiye'nin imajını da katarak tanıtma yanında, önümüzdeki 3-4 yıl içinde bütün ürünleri ambalajlı ihraç etmeyi hedeflediklerini bildirdi. Bugün 40 bin ABD'linin evinde Tariş zeytinyağı bulunduğunu anlatan Çetin, Türkiye'de ise kişi başına 1 kilogram zeytinyağı tüketildiğini, bu rakamın İspanya'da 16 kg, İtalya'da 11-18 kg, Yunanistan'da 20-21 kg olduğunu söyledi.