Türk zeytinyağına İspanyol ilgisi

İZMİR (İHA) - İspanya'nın Endülüs Otonom Bölgesi Hükümeti'nin desteği ile kurulan İspanyol Özel Zeytinyağı Vadeli İşlemler Borsası yetkilileri ve İspanyol Bakan, tanıtım için Türkiye'ye geldi. Tariş'i ziyaret eden İspanyol Bayan Ekonomi Bakanı Magdalena Alvares, "Zeytinyağında sizinle işbirliği yapabiliriz" dedi.

Türkiye gibi Akdeniz ülkesi olan İspanya'nın Endülüs Otonom Bölgesi Hükümeti, gerek bölgelerinde ve gerekse Akdeniz ülkelerinde üretilen zeytinyağını dünya pazarlarına açmak amacıyla, dünyada ilk kez Özel Zeytinyağı Vadeli İşlemler Piyasası oluşturdu.

Reklam
Reklam

İspanyol Endülüs Otonom Devleti'nin desteklediği kuruluşun Başkanı Alberto Samper, beraberinde Ekonomi Bakanı Magdalena Alvarez, Hazine Direktörü Antonio Gonzales Marin, Endülüs Ürünleri Ticari Şirketi (CEDA) İcra Direktörü Julio Morena Ventas ile birlikte İzmir'e gelerek Tariş'i ziyaret etti. İspanyol yetkililer, Tariş Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, yönetim kurulu üyeleri ve Tariş Genel Müdürü Ayhan Özer'in de katıldığı toplantıda bir brifing sundu.

"TÜRK EKONOMİSİ İSTİKRARSIZ" Daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, İspanyol yetkilileri dinlediklerini ve uygulamayı olumlu bulduklarını belirterek, "Tariş olarak zaten Dünya Zeytin Konseyi'nin üyesi durumundayız. İspanyolların geliştirdiği ve Türkiye'de örneklerinin giderek yaygınlaştığı Vadeli İşlemler Piyasası'nı olumlu buluyoruz. Ancak Türkiye'de ekonominin öncelikle istikrara kavuşması gerekiyor. Bu açıdan önümüzdeki günlerde yapılacak seçimlerin sonuçlarına bakmamız lazım. Eğer Türkiye'de dövizdeki dalgalanmalar olmazsa bu sisteme adapte olabiliriz" dedi.

Reklam
Reklam

İspanyol Bayan Bakan Agdalena Alvarez ise, 2002 yılı içinde tüm yasal izinleri alıp Özel Zeytinyağı Vadeli İşlemler Piyasası oluşturduklarını belirterek, "Bunu biz hükümet olarak yapmıyoruz. Özel bir kurum olarak oluşturuldu. Hükümetimiz destek veriyor. Aralarında 21 ulusal ve çokuluslu finansal kuruluş olmak üzere 34 kuruluş tarafından oluşturulan bu piyasayı zeytinyağı üreticisi ülkelere yaymak istiyoruz. İlk kez de Türkiye'ye geldik ve bu konuda oldukça uzman olan Tariş'i seçtik. Bu konunun siyasi bir yönü yok. Burada zeytinyağı için finansal bir piyasa oluşturmak istiyoruz. Verimli bir işbirliği yapabiliriz" diye konuştu.
Endülüs Zeytinyağı Vadeli İşlemler Piyasası Başkanı Alberto Samper ise, borsa niteliği taşıyan kuruluşlarının henüz işlemlere başlamadığını ancak öngördükleri rakamın yıllık 220 bin ton zeytinyağını iç ve dış piyasalara pazarlamak olduğunu söyledi.