Türkak Yönetim Kurulu Üyeleri Atandı

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı, yeni bir Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) Yönetim Kurulu yapısının oluşturulduğunu ve...

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı, yeni bir Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) Yönetim Kurulu yapısının oluşturulduğunu ve Yönetim Kurulu Başkanlığı’na AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel’in atandığını açıkladı.

AB Bakanlığı, 10 Nisan 2012 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tezkeresi ile Avrupa Birliği Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan TÜRKAK'ın, çağın gereklerine göre gelişmekte olan akreditasyon uygulamalarına uyum sağlayabilmesi amacıyla Meclis tarafından 29 Haziran 2012 tarihinde kabul edilen kanunun, 5 Temmuz 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini açıkladı. AB Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, söz konusu kanunla gıdadan sanayiye, tarımdan hizmetlere kadar çok geniş bir yelpazede hemen her sektörde faaliyet gösteren TÜRKAK’ın, değişen dünya koşulları ve kurum hedefleri çerçevesinde yeni bir yapıya kavuştuğu belirtildi. Açıklamada, Kanun değişikliği ile kamu ve özel sektörün dengeli bir şekilde temsil edildiği yeni bir TÜRKAK Yönetim Kurulu yapısının oluşturulduğu kaydedildi.

Reklam
Reklam

TÜRKAK Yönetim Kurulu üyeliklerine Maliye Bakanlığı’ndan Müsteşar Yardımcısı İsa Coşkun, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Genel Müdür Abdurrahman Çelik, İstanbul Ticaret Odası’ndan Meclis Üyesi Mehmet Akif Özyurt, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Keleş ve Konya Ticaret Odası’ndan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk’ün atandığı açıklandı. Yönetim Kurulu Başkanlığı’na ise Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel’in atandığı bildirildi.

Yeni Yönetim Kurulu ile birlikte TÜRKAK’ın vizyonunun daha da genişleyerek akreditasyon ve dolayısıyla uygunluk değerlendirme alanına yeni bir dinamizm getirileceği ifade edildi. TÜRKAK’ın, yenilenen kanunu ve yapısıyla bundan sonra sanayicilerin artan ihtiyaçlarına daha hızlı ve etkin bir hizmet sunacağı duyuruldu. Açıklamada TÜRKAK’ın, ayrıca ‘Helal Gıda Standartların Belgelendirmesi Faaliyetleri’nin uluslararası kabulü için bir akreditasyon mekanizması kurulması çalışmalarını önümüzdeki dönemde daha da yoğunlaştırılacağı ifade edildi.

Reklam
Reklam

TÜRKAK’ın değişen yasası ve yenilenen kadrosunu değerlendiren AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, şunları kaydetti:

“Öncelikle yeni atanan arkadaşlarımı tebrik ediyor, kendilerine başarılar diliyorum. Yönetim Kurulumuzdaki her bir isim alanında yetkin, başarılı ve saygın kişilerdir. Her biri TÜRKAK’a ve TÜRKAK’la birlikte Türkiye’nin AB sürecine yeni bir dinamizm ve güç katacaktır. Türk Akreditasyon Kurumu uluslararası düzeyde akredite olmuş, güvenilirliğini, ehliyetini ve liyakatini kabul ettirmiş saygın bir kurumumuzdur. TÜRKAK’ın başarıları ülkemizin de sınırlarını aşmış, Orta Asya Cumhuriyetleri’nden, Balkan ülkelerinden, Körfez Ülkeleri’nden TÜRKAK’a akreditasyon alanında eğitim talepleri gelmeye başlamıştır. Gelen talepler üzerine, bu ülkelerin milli akreditasyon kuruluşlarını oluşturma konusunda teknik destek de veriyoruz. Bugüne kadar kısıtlı bir kadro yapısıyla faaliyetini sürdürmesine rağmen, TÜRKAK kendisine tevdi edilen görevleri başarıyla sürdürmüştür.”

TÜRKAK’ın akredite ettiği her bir kurumun esasen Türkiye’nin AB üyeliğine atılmış da bir adım olduğunu belirten Bağış, “O yüzden böylesine önemli bir kurumumuzu günün gereklerine göre yeniden dizayn etmemiz ve bir hücre yenilemesi yapmamız şarttı. AB müktesebatı açısından da böyle bir düzenlemeye ihtiyacımız vardı. Biz de Sayın Başbakanımızın talimatıyla TBMM tatile girmeden hemen önce TÜRKAK yasamızı çıkarmayı başardık. Şimdi artık önümüze daha rahat bakabiliyoruz. Özellikle TÜRKAK’ın uluslar arası alandaki başarılarına yeni başarılar eklemek, ayrıca TÜRKAK’ın çalışma alanlarını genişletmek konusunda kararlıyız. Helal gıda standartları da bunların başında geliyor. Bu konu artık dünya gündeminin bir unsuru haline geldiyse, burada Türkiye olarak bizim en ön sırada bu tartışmaları yönlendirebilmemiz, belirleyici rolümüzü göstermemiz gerekiyor. Özellikle bu konuda yaşanabilecek istismarların önüne geçme konusunda üzerimizde büyük bir sorumluluk hissediyoruz. Bu açıdan şuna özellikle dikkat edilmesi önemlidir… Helal gıdada aranan tek şart İslami usullere göre üretim değil, aynı zamanda dinimizin de gerektirdiği gibi kaliteli üretim de olmalıdır. Üreticilerimiz bu konuda hassasiyet ve özen göstermelidir. O yüzden helal gıda meselesine salt dini bir mesele olarak değil, aynı zamanda ahlaki bir mesele olarak da bakmak gerekiyor” dedi.

Reklam
Reklam

TÜRKAK’ın yeni dönemde yenilenen mevzuatı ve kadrosuyla bu konuda azami bir özen içerisinde olacağını dile getiren Bağış, “Helal gıda standartlarında dünyadaki muadillerine de örnek düzeyde çalışmalar yapacaktır. TÜRKAK, kurulduğu günden bu yana akredite ettiği her ürünle nasıl AB sürecimizde mesafe almamızı sağlıyorsa bundan sonra da genişleyen ve güçlenen vizyonuyla anamızın ak sütü gibi helal olan AB üyeliğine giden yolu kısaltacaktır” açıklamasında bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: