"Türkçe Konuşan İş Adamları" Projesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin "Türkçe Konuşan İş Adamları" projesi kapsamında Rusya, Almanya, İran ve Ukrayna gibi ülkelerin de aralarında

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin "Türkçe Konuşan İş Adamları" projesi kapsamında Rusya, Almanya, İran ve Ukrayna gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu 21 ülkeden 31 iş adamı, iş görüşmeleri yapmak için Malatya'ya geldi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Hasan Hüseyin Erkoç, iş görüşmeleri öncesi düzenlenen programda yaptığı konuşmada, proje kapsamında Türkiye'ye bugüne kadar Türkçe konuşan 500 iş adamının geldiğini ve Türk iş adamlarıyla görüşmeler yaptığını belirtti. Bu tür çalışmaların dostuluğu da beraberinde getirdiğini dile getiren Erkoç, dostluğun iş dünyasındaki önemine işaret etti.

Reklam
Reklam

Türkçe'nin her geçen gün dünya ülkeleri içinde de gelişen, kullanılan bir dil haline geldiğini hatırlatan Erkoç, "(Geleceğin ticaret dili niçin Türkçe olmasın-) diyoruz. Bu anlamda biz Türk İş Adamları Diasporası oluşturmak zorundayız. Türkiye'deki bu gelişmeleri, ticari faaliyetleri, ekonomik büyümeleri dünya ülkelerine yaydığımız sürece başarılı olabiliriz" diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin son 10 yıldır sürekli ekonomik büyümeyi, gelişmeyi sağladığını, ekonomik noktada ciddi mesafeler kateden bir devlet olduğunu vurgulayan Erkoç, Türkiye'nin 140 milyar dolar civarındaki ihracatını 2023 yılında 500 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini hatırlatarak, bunun iş adamlarının gayreti ve çabalarıyla başarılabileceğini söyledi.

-"Malatya Anadolu'nun en hızlı kalkınan kentlerinin başında geliyor"-

Malatya'nın kültürü, ekonomisi ve sanayisi hakkında da bilgi veren Erkoç, kentin son yıllarda Anadolu'nun en hızlı kalkınan kentlerin başında geldiğini belirtti.

Tarımdan gıdaya, tekstilden sağlığa kadar pek çok konuda Malatya'nın atak yaptığını dile getiren Erkoç, 1. ve 2. Organize Sanayi bölgelerinde 250'yi aşkın tesisin kentin sanayileşmesine büyük katkı sunduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Kalkınma modelini üretim üzerine kuran Malatya'nın, teşvikleri en iyi kullanan illerin başında geldiğini anımsatan Erkoç, "2023 yılı ihracat hedefini 1,5 milyar doların üzerinde belirleyen Malatya'da şu an itibariyle sadece kayısıdan yıllık ortalama 400 milyon dolarlık bir gelir elde edilmektedir" dedi.

Sağlık alanında da sadece bölgesinin değil Avrupa'nın sayılı Karaciğer Nakli Merkezi'ne sahip olan Malatya'da bu sektörden dolayı yıllık ortalama 300 milyon dolarlık bir ticari hacim oluştuğunu vurgulayan Erkoç, Turgut Özal Tıp Merkezi'nin nakil konusunda Türkiye'de birinci, dünyada ise ikinci konumda olduğunu söyledi.

Malatya sanayisinin bel kemiğini oluşturan tekstil sektörünün de Malatya'nın ticari markalarının başında geldiğini kaydeden Erkoç, ayrıca maden sektörünün de kent ekonomisinin önemli ayaklarından biri olduğunu dile getirdi.

Heyetin Başkanı Veli Karakaya da, Malatya'yı çok sıcak ve içten bulduklarını belirterek, "Gördüğümüz odur ki; Malatya doğum öncesi sancıyı yaşıyor. Sanayisi doğuma ramak kala bir durumda. Umuyoruz ki, Malatya'da çok daha büyük markalar çıkaracaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından Erkoç, Karakaya'ya ve yabancı iş adamlarına kayısısı verdi. Çeşitli hediyelerin sunulduğu Erkoç'a Özbek iş adamları tarafından Özbek Kaftanı giydirildi.

Proje kapsamında Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Irak, İran, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, KKTC, Moldova, Özbekistan, Romanya, Rusya Federasyonu, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna, Kırım ve Yunanistan'dan gelen 31 iş adamı, Malatya'daki iş adamlarıyla ikili görüşmeler yaparak, bilgi alacak.

Muhabir: Tuba Karahan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: