Türkçe Olimpiyatları, Dünya Ülkelerini Kültür Şöleni'nde Buluşturdu

Uluslararası Türkçe Derneği (Türkçeder) tarafından bu yıl 10.su düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, dünya ülkelerini İstanbul’da...

Uluslararası Türkçe Derneği (Türkçeder) tarafından bu yıl 10.su düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, dünya ülkelerini İstanbul’da düzenlenen Kültür Şöleni'nde buluşturdu.

İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen şölende, 5 kıtadan 135 ülke stant açtı. Şölenin görkemli açılışına İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın aralarında bulunduğu kalabalık bir davetli kitlesi iştirak etti. Üç ayrı salonda düzenlenen şölen, adeta dünyayı bir çatı altında topladı.

Reklam
Reklam

Açılış töreninde konuşan Topbaş, 20 yıl zarfında dünyanın 140’a yakın ülkesinde Türk okulları açıldığını belirtti. Topbaş, “Bu ne büyük bir vizyon, bu ne büyük bir düşünce, nasıl bir aksiyon, nasıl bir gönüllülük, buna akıl ermez, ancak yaşayan bilir. Bu gönüller hiç der de etmiyor hep yüzleri gülüyor. Çünkü bunla bir sevda uğruna bu hareketi yapıyorlar. Bu vizyonu ortaya koyan Hoca Efendiye saygılarımı arz ediyorum. Tüm gönül erlerine şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Topbaş, Türkçe’nin yakın bir zaman diliminde dünyanın her köşesinde konuşulan bir dil haline geleceğini ve cihan şümul bir dil olma yolunda ilerlediğini sözlerine ekledi.

Bu arada, Kültür Şöleni'nin açılış töreninde sahne alan konuk ülke öğrencileri, Anadolu’nun değişik yörelerine ait birbirinden renkli ve hareketli oyunlar sundu. Konuk öğrencilerin renkli sunumları davetliler tarafından alkışlandı.

Kültür Şöleni'nin açılışının ardından İstanbul Valisi Avni Mutlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, stantları gezerek katılımcı ülke temsilcileriyle görüştü.

Reklam
Reklam

Büyük bir özen ve itina ile kurulan onlarca stant, adeta mensubu olduğu ülkeleri İstanbul'a taşıdı. Davetliler stantlara büyük ilgi gösterdi. Afrika kıtası ülkelerinin standı ilginç mimari tasarımı, yöresel hazır çatılı evleri ve safarilerle özdeşleşen dev hayvan maketleriyle beğeni topladı.

3 gün boyunca ziyaretçilere açık olacak şölende renkli görüntüler yaşanıyor. Dünyanın dört bir tarafından gelen ülkelerce kurulan stantlarda, davetliler bu ülkelerin kültürünü, kıyafetini, yemeğini, müziğini tanıtma fırsatı buluyor. Kültür Şöleni'ne, başta İstanbul ve çevre illerden olmak üzere yüzlerde ziyaretçi akın etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: