Türkçe Olimpiyatları'na Katılan Öğrencilere 'star' Ilgisi

İzmir'de bugün başlayan 11. Türkçe Olimpiyatları'nın Kültür Şöleni'ne katılan çocuklar, yoğun ilginin memnuniyetini yaşıyor. Misafir...

İzmir'de bugün başlayan 11. Türkçe Olimpiyatları'nın Kültür Şöleni'ne katılan çocuklar, yoğun ilginin memnuniyetini yaşıyor. Misafir öğrenciler, gördükleri yoğun ilgiden hem şaşırdılar hem mutlu oldular. Ülke çocukları şölen alanında kendileriyle fotoğraf çektiren ve Türkçe konuşan vatandaşların yoğun ilgisinden memnun. Çocuklar, kendilerine bu mutluluğu yaşatanlara minnettar olduklarını ifade etti.

Uluslararası Türkçe Öğretim Derneği (TÜRKÇEDER) ve İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi (İZDİM)'in ortaklaşa düzenlediği 11. Türkçe Olimpiyatları'nın Kültür Şöleni bugün başladı. Bu yıl ilk defa İzmir'de düzenlenen şölene, 140 ülke ve 55 ilden 2 bin öğrenci katılıyor. Kültürpark girişine kurulan turnikelerin önünde de uzun kuyruklar oluştu.

Reklam
Reklam

Şölene katılan misafir ülke öğrencilerinden Kosova Mehmet Akif Koleji öğrencisi 15 yaşındaki Bleona Binakaj, şölene gelenlerin çok iyi insanlar olduğunu ifade etti. Davetlilerin, kendisine sorulan soruları cevapladığını söyleyen Binakaj, "İzmir güzel bir şehir. Buraya çok sevdiğim Türkçe öğretmenim Olcay Demirez ile birlikte geldim. Bu kadar yoğun ilgi ve kalabalığı beklemiyordum. Gelen misafirlerle bilgilerimi paylaşıyorum. Çok memnunum." diye konuştu.

Beş yıldır Türk okulunda eğitim gördüğünü söyleyen Sri Lanka'lı dokuzuncu sınıf öğrencisi Pavith Hemachandra, farklı insanları ve farklı kültürleri gördüğü için mutlu olduğunu aktardı. Hemachandra, "Burada olmak çok güzel bir duygu. Şölen alanı çok kalabalık. Gelen insanlar çok sevimli. Bizimle konuşmak istiyorlar, fotoğraf çektirmek istiyorlar. Bu ilgiden çok mutlu olduk." şeklinde konuştu.

Polonya'dan gelen 12 yaşındaki öğrenci Mateusz Halk da, "Altıncı sınıfa gidiyorum. Polonya'da Türk okulunda okuyorum. Türkiye ve Türk insanı çok güzel. Burada olmaktan çok mutluyum ama artık fotoğraf çektirmekten sıkıldım." diyerek gülümsedi.

Reklam
Reklam

İngiliz vatandaşı Tahir Hakkı, ailesi Kıbrıslı olan müslüman bir ailenin çocuğu. İngiltere'deki Türk okullarında eğitim gördüğünü ve şölene ilk defa katıldığını söyledi. Kardeşi Barış Hakkı'nın da Türk okullarına gittiğini anlatan Tahir, "Gerçekten bu ortamı görmek benim için büyük bir onurdur. Burada olmaktan çok mutluyum. Öğretmenlerimize de minnettarım." dedi.

Yeni Zelanda'lı Hafsa Demirbaş (17) ise bu kadar yoğun kalabalığı gördüğü için şaşırdığını ifade etti. Yeni Zelanda'da Türk Vakıf Merkezi'nde eğitim gördüğünü de dile getiren Demirbaş, "Çok güzel bir kalabalık. Bu kadar ilginin olacağını tahmin edemiyordum. İnsanlar çok meraklı, herşey çok güzel. Farklı kültürleri birarada görmenin mutluluğu içindeyim." dedi. Türk insanı ve öğretmenlerinin sıcakkanlı olduğunu belirten Demirbaş, Yeni Zelanda'nın şölene ilk defa katıldığını vurguladı.

Renkli görüntülere sahne olan şölende kurulan ülke stantları davetlilerin yoğun ilgisiyle karşı karşıya kaldı. Davetliler, yerel kıyafetli yabancı öğrencilerle fotoğraf çektirirken bazıları da Türkçe konuşmak için çaba harcadı. Yabancı çocuklarla Türkçe konuşmaya çalışan Ümit Gülüsever, "Bu çocuklarla aynı dili konuşmak çok güzel bir duygu. Bilmediğimiz ülkelerin çocuklarının Türkçe konuştuğunu görmek bizleri onurlandırıyor. Bizlere bu mutluluğu yaşatan herkese çok teşekkür ederim." dedi. Eşi ve çocuğuyla şölen alanına gelen Ümit Gülüsever, buraya gelen yabancı misafirleri yalnız bırakmayacaklarını belirtti. Halil Gönüldaş isimli vatandaş ise, "Türkçe Olimpiyat şölenin İzmir'de yapıldığına çok sevindik. Türkçe sevdalılarıyla birlikte olmak büyük bir mutluluk." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: